НОВИНИ

Справедливост или наказание?

Онзи ден, четвъртък, македонската столица Скопие приличаше отново на обсаден град. Или поне онези градски части, близо до сградата на Университета и билдинга на Македонската радио и телевизия, в които са разположени съдебните институции. Хеликоптери във въздуха, блокада от бронирани коли, тежко въоръжени стотина полицаи, отцепили Градския първоинстанционен съд на македонската столица. Нямаше високо държавно присъствие, нито пък се снимаше екшън.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
11:38, 03.11.2017
Чете се за: 02:43 мин.
Истории
справедливост наказание

Просто вътре в съда трябваше да бъдат произнесени присъдите на 37-те обвиняеми за тероризъм и за участие в терористична група, които през месец май преди две години в квартала „Дива населба” в Куманово бяха задържани след почти 28-часова въоръжена престрелка със специалните части на македонската полиция.Спомняте си този случай - осем убити полицаи, около 40 с наранявания и десетина загинали членове на голямата въоръжена група, влязла в Македония няколко дни преди това от съседно Косово. Две години и половина се води следствието и делото се гледаше в съда, присъдите трябваше да бъдат произнесени по-рано, но поради местните избори на 15 октомври (както много други дейности), бяха отложени.

Е, изборите в два тура преминаха, управляващите социалдемократи на премиера Зоран Заев спечелиха убедителна победа над ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Албанските партии си разделиха тяхната част от изборната баница, при което Демократичният съюз за интеграция на някогашния бунтовнически лидер Али Ахмети си върна позагубеното влияние на парламентарния вот през декември, така че нещата се подредиха, както се вижда, някои победиха, други загубиха, а Македония тръгва да живее своя нормален живот.

;

Та, като част от тази следизборна нормалност беше и шоуто с присъдите на участниците във въоръжения сблъсък в Куманово през май 2015 година. Четирима от 37-те обвиняеми бяха освободени поради липса на доказателства, но останалите 33-ма получиха общо 755 години затвор, нещо, невиждано в македонската съдебна практика. Седмина ще лежат в килиите до края на живота си, 13 получиха наказание от по 40 години затвор, шестима с двадесет години по-малко, което от друга страна, също никак не е малко-20 години, един инкасира 18 години затвор, двама- по 13 години и един- 12 години. Общо- 755 години, смятайте, ако искате. Малко преди присъдите да бъдат произнесени, обвиняемите скочиха на крака и скандираха „УЧК”,”УЧК”, абревиатурата на албански език на някогашната Армия за освобождение на Косово-АОК.

Разбира се, както стана ясно от адвокатите на осъдените, те ще обжалват наказанията на по-горните съдебни инстанции. Не е изключено присъдите да бъдат намалени, но ефектът, който онзиденшното им произнасяне предизвика бе предварително очакван. Което не означава, че е приеман изцяло от обществото. Защото и до ден днешен нещо намирисва около този случай и въпросният „аромат” е свързан преди всичко с името на бившия шеф на тайните служби на Македония и първи братовчед на бившия премиер на страната Никола Груевски- Сашо Миялков. Той беше директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване, когато на 9 и 10 май 2015 година се стигна до тази продължителна престрелка в кумановския квартал „Дива населба”, взела толкова много човешки жертви. Конкретната политическа и обществена ситуация в страната бяха такива, че поставиха под съмнение организацията, провеждането и резултатите, да не говорим за смисъла на въпросната полицейска операция. Обвиненията срещу правителството на Никола Груевски за корупция и злоупотреби бяха толкова силни, общественото напрежение толкова видимо, че нещо ярко и атрактивно трябваше да се случи, че да отклони вниманието от всички критики. И то се случи в Куманово. И досега няма пълна яснота как така толкова голяма въоръжена група е пресякла границата откъм Косово и е влязла в Македония, как така полицията и тайните служби са проспали факта, че групата се е движила свободно, „по-сватбарски”, така да се каже, по планината над Куманово, без да срещне никаква съпротива от властите, как така е прекарала няколко дни по домовете на хората от „Дива населба” преди на 9 май рано сутринта първите изстрели да започнат да гърмят. И досега мълвата в Скопие и в цялата държава говори, че въоръжената група е формирана набързо някъде в кръчмите около Гниляне в Косово и нейното прехвърляне в Македония е било договорено от шефа й в серия от разговори тъкмо с въпросния Сашо Миялков. Един от адвокатите на осъдените във вечерта след произнасянето на присъдите в среднощно телевизионно интервю в частен канал от Скопие направо заяви, че срещи съответното заплащане въоръжената група е била привикана от шефа на македонските тайни служби, без обаче да й се каже, че ще бъде атакувана от македонската полиция.

;

С други думи, цялата работа е била една инсценировка с цел да се покаже как Груевски и неговата власт държат здрава стабилността в държавата, да се покаже колко добре работят македонската полиция и тайните служби и по този начин да се намали общественото напрежение срещу правителството. Но се случи друго, ефектът на недоволство се засили толкова, че Сашо Миялков като шеф на контраразузнаването и Гордана Янкуловска като министър на вътрешните работи трябваше да подадат оставки, повличайки крак за цялото правителство и лично за Никола Груевски.

Инсценировка, инсценировка, колко да е инсценировка, след като десет човека от въоръжената група и осем полицаи загинаха при престрелката. Никак не е малка тази цена, нали?

Пък и тези 755 години общо затвор...

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изплащането на помощите след наводнението в Бургаско
Започна изплащането на помощите след наводнението в Бургаско
Обявен е търг за четири плажа по Черноморието
Обявен е търг за четири плажа по Черноморието