НОВИНИ

Спукан топлопровод остави четири софийски квартала без топла вода и парно

Спукан топлопровод остави без парно и топла вода 4 квартала в южната част на София. Засегнати са над 24 хиляди домакинства в столичните комплекси Стрелбище, Красно село, Белите брези и Гоце Делчев. Екипи на Топлофикация работят по остраняването на проблема.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
17:00, 11.12.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Топлопроводът се е спукал около 22.30 часа снощи в района на улица „Дойран“.

Николай Кювлиев, директор на топлорайон „Земляне“: 10-15 години не е правен ремонт тук. В смисъл, не е подменяна тръба.

Малко след полунощ е спряно топлоподаването в 800 абонатни станции. Така, около 24 хиляди домакинства от снощи са без парно и топла вода

Ще пускаме готварската печка. Ще пускаме фурната да топли и това е. Друг начин няма.

Топлата вода - това е големият проблем. И зависи за колко време. Сега ако е за един два дни търпи се. Навсякъде стават аварии.

Седем детски градини се отопляват с климатици, радиатори и електрически печки.

Ксения Семизорова, директор на ДГ 7 „Детелина“: 269 деца са в момента. Много малко деца днеска само по желание някои родители са си върнали децата. Под 18 градуса няма група в момента. Децата са облечени все пак със суичери.

Ако топлоснабдяването не бъде възстановено до утре сутринта и температурите в градината са под 18 грдуса, децата ще бъдат връщани. Аварията засегна и четири училища. Част от тях намалиха часовете.

Катя Тефик, зам.-директор на II Английска езикова гимназия „Томас Джеферсън“: В първата учебна смяна самите учебни часове приключиха 2 часа и половина по-рано. Децата не са с якета, децата са съблечени, защото температурите не са под санитарния минимум.
;

От „Топлофикация“ обясниха, че имат срок от 48 часа да отстранят аварията.

Йорданка Фандъкова, кмет на София : Ако това се случи, няма да имаме проблем за утрешния ден. Ако това обаче не се случи, е възможно някъде да има прекъсване на занятията.
Николай Кювлиев, директор на топлорайон „Земляне“: Колкото по-бързо го отстраним, по-добре, за да може абонатите да имат топла вода и отопление."

Той увери, че екипите ще се постараят да отстранят аварията до края на деня.

Меджувременно енергийният регулатор даде два дни на столичната топлофикация да предостави информация за причините за аварията, за срока, в който е отстранена, колко са ощетените клиенти и как са били уведомени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци заради съдебно решение за музей в Каталуния
Сблъсъци заради съдебно решение за музей в Каталуния
Община Гоце Делчев обезопасява река Туфча
Община Гоце Делчев обезопасява река Туфча