НОВИНИ

Сръбската оперна звезда Саня Анастасия е на посещение в България

Сръбската оперна звезда Саня Анастасия е за първи път в България по покана на Христина Ангелакова и фестивалът Моцартови празници. Певицата е чест гост на най-големите оперни сцени и е събитие, че идва у нас, за да покаже на публиката една от коронните си роли - тази на Кармен.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева оператор: Недялко Данов
19:10, 13.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Първото впечатление от Саня Анастасия е категорично - тя е една много красива жена. И това е червена точка за нейната Кармен, която публиката ще може да види тази неделя на площада в Правец. Макар да пее по най-престижните световни сцени, общуването с нея е леко и естествено. Казва, че ще се опита да бъде себе си в ролята на Кармен.

Саня Анастасия: Тя не е някаква кралица или принцеса. Тя е една обикновена, дива циганка. И това, което я прави специална е, че тя винаги казва "Аз искам да съм свободна". Дори ако цената е да умра, аз искам да съм свободна. Много е интересно да се замислим ние като жени. Свободни ли сме? Свободни ли сме изобщо? И какво означава това?

Неусетно заговаряме за модата, ролята на Кармен все по-често да се изпълнява не само от мецосопрани, но и от сопрани.

Знаете ли, нотите са едни и същи. Те са си просто до ре ми фа сол ла си до. Не са нещо ново. Но да ги въплътиш в персонажа и да дадеш своята интерпретация - това е трудното. Ако усещаш, че можеш да го направиш, тогава давай! Не знам. За някои мецосопрани в тази партия има трудности заради високите тонове, а за един сопран тези височини не са трудни. Така че не знам ако ви се иска да чуете един по-светъл глас, който пее височините с лекота. Не знам. Това е много трудна и деликатна за обсъждане тема.

Пред камерата ни Саня Анастасия признава, че изпитва притеснение за предстоящия спектакъл. Причината - само преди седмица Веселина Кацарова пя в същата постановка на стадион Берое. Според Саня Анастасия между две певици, пеещи една и съща роля, състезание не може да има. Може да има обаче стремеж артистът да предложи на своята публика една интерпретация, която да направи ролята му достоверна и вълнуваща, за онези, които са поискали да видят точно неговото изпълнение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца изрисуваха саламандър върху триста стъпала в Кюстендил
Деца изрисуваха саламандър върху триста стъпала в Кюстендил
Радан Кънев: България има нужда от операция чисти ръце
Радан Кънев: България има нужда от операция "чисти ръце"