COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сръбският премиер не предаде на ЕК протестно писмо за Каталуния

Сръбският премиер Ана Бърнабич по молба на испанските власти не предаде на Европейската комисия протестно писмо във връзка с исказването на говорителя на ЕК за ситуацията в испанската автономна област Каталуния и сръбската област Косово, съобщи ТАСС.

от Източник: БТА
10:10, 11.10.2017
Чете се за: 00:29 мин.
По света
Сръбският премиер не предаде на ЕК протестно писмо за Каталуния

Бърнабич заяви това във вторник на пресконференция в Брюксел.

Ние подготвихме писмо, но по молба на нашите партньори и приятели от Испания, които са изправени пред трудна ситуация, аз не го взех със себе си. Но ние, разбира се, обсъждаме този въпрос, защото това е много важна тема. Много е важно да се подчертае, че ЕС трябва да бъде неутрален по въпросите за статута, заяви Бърнабич.

В началото на октомври на пресконференция в Брюксел говорителят на ЕК Маргаритис Схинас каза, че ситуацията в Каталуния и Косово е несъпоставима, тъй като Испания е членка на ЕС. Веднага след това президентът на Сърбия нарече реакцията на ЕС за референдума в Каталуния най-ужасен пример за двойни стандарти в световната политика и свика извънредно заседание на правителството. Освен това Бърнабич тогава заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството ще изпратят протестно писмо в Европейската комисия във връзка с изявлението на Схинас.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как да управляваме бюджета си по време на извънредното положение?
Как да управляваме бюджета си по време на извънредното положение?
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"