COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Среден 3,15 е оценката на българите за пътищата у нас

Среден 3,15 е оценката на българите за пътищата у нас по шестобалната система, според данни от ежемесечния Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл", като вълната на изследването е направена между 3 и 10 август сред 822 души, т.е. две седмици преди трагичния инцидент край Своге. 38 на сто смятат, че пътищата у нас в последните няколко години стават по-лоши, 30 на сто не намират промяна, 27 процента казват, че пътищата стават по-добри, а 5 на сто не могат да преценят. Всичко това очертава по-скоро негативна картина, коментират социолозите.

от Източник: БТА
12:40, 30.08.2018
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
среден 315 оценката българите пътищата нас

Те констатират, че онези, които виждат негативна промяна по отношение на пътищата у нас в последните години, са повече. Ако към тях се добавят и тези, които не виждат промяна, се получава сериозен дял на хора, които не намират развитие в последните години. Всичко това свидетелства за тревожна структура на масовото съзнание, смятат анализаторите.

Привържениците на управляващите са по-благосклонни, а сред симпатизантите на опозицията и сред дистанцираните от политическия процес мненията по-критични. Има разлики и според типа населено място, възраст, материален статус. Хората с по-неблагоприятна социална перспектива (с по-ниски доходи и образование, в по-малки населени места и на по-висока възраст) са и по-критични - не само по темата с пътищата, но и въобще към политиките на институциите. Единствено в столицата еднакви дялове хора виждат позитивно и негативното развитие, а на останалите места позитивните оценки са чувствително по-малко от негативните, отбелязват от "Галъп".

Същите тенденции те отчитат и когато анкетираните са помолени да дадат цялостна оценка за пътищата у нас по шестобалната система. Около една трета дават двойка, а под един процент са онези, които поставят шестица. Обобщената оценка е 3.15.

Социолозите отбелязват, че в тези данни в голяма част от случаите се оглеждат не толкова непосредствени и широки впечатления, колкото получен през медиите образ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
МРРБ предостави над 1 млн. лв. за ремонт на авариралия тръбопровод във Варненското езеро
МРРБ предостави над 1 млн. лв. за ремонт на авариралия тръбопровод във Варненското езеро
Отвъд границите: Галин Ганчев: Сложността на нещата е само привидна
"Отвъд границите": Галин Ганчев: Сложността на нещата е само привидна