НОВИНИ

Патриотите ще подкрепят мандат на РБ, но при определени условия

Среща между Реформаторския блок и Патриотичния фронт в парламента. Консултациите са във връзка с обявеното от реформаторите намерение да се опитат да съставят кабинет в рамките на това Народно събрание, след като получат третия мандат от президента в понеделник.

Надежда Василева
от Надежда Василева БТА
12:03, 08.12.2016 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Абсолютно ще подкрепим мандата на Реформаторския блок при съответно внасяне на определени корекции в програмата, свързани с нашите основни приоритети. Това заяви председателят на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов след срещата с Реформаторския блок в парламента. Излизаме обединени около целта да не се допусне поредна правителствена и парламентарна криза, защото смятаме, че България има нужда от стабилност, а не от поредно безвремие, хаос, служебно правителство, каза Симеонов.

Той посочи, че не искат две служебни правителства, за които настояват от БСП - едно за 20 дена и второ, назначено от новия президент. Смятаме, че в това Народно събрание имаме нужното мнозинство, за да продължаваме да изпълняваме тази програма, за която сме се разписали, посочи Симеонов. Той напомни, че приоритетите за Патриотите са повишаване на пенсиите, решаване на въпроса с охраната на границата и с мигрантския поток, продължаване на реформите в икономиката и в енергетиката, битовата престъпност и оздравяване на климата за дребния и средния бизнес.

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов напомни, че това са предварителни разговори и срещи, които целят да се установи дали има възможност за трайно мнозинство, обединено около политики в този парламент, което да излъчи реформаторско правителство. Той посочи, че на базата на тези консултации Реформаторите ще решат дали да приемат, или да върнат мандата, когато им бъде връчен в понеделник.

По думите на Москов Реформаторите и ГЕРБ са съгласни, че би било много по-добре, ако страната не влиза в спирала на неопределеност и на несигурност. Според него РБ има много допирни точни и с ГЕРБ, и с ПФ, но и много разлики, които могат да се окажат непреодолими.

От РБ не виждат друг възможен формат, освен този на сегашното мнозинство, като категорично изключват участие на ДПС и БСП, посочи Москов. Моето лично мнение е по-скоро скептичност относно възможността за такава формула, заяви той. Според него при липса на възможност за явно реформаторско мнозинство по-добрият вариант са предсрочни избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майка на шестокласничка от Пловдив се саморазправи с друго дете
Майка на шестокласничка от Пловдив се саморазправи с друго дете
36 години от убийството на Джон Ленън
36 години от убийството на Джон Ленън