COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Годишна среща на бизнеса с правителството

До края на април България да влезе в чакалнята на еврозоната. За това се полагат всички усилия обяви премиерът Бойко Борисов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:10, 28.01.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Годишната среща между бизнес и правителството продължава и към момента. Въпреки че до реален диалог така и не се стигна. По-скоро правителството представи своите идеи за развитието на икономиката през 2020 г. Единственият по-сериозен въпрос, който бизнесът успя да постави, е за новата наредба за касовите апарати, която предстои да увеличи условията за онлайн свързаност с данъчните. Бизнесът поиска намаляване на тези условия.

В отговор премиерът Борисов увери, че преговорите продължават, но че единствената идея на правителството е да изсветли сектора. Той коментира и водната криза. По думите му водните дружества са в много тежко състояние. Те се нуждаят от допълнително 10 млрд. лева, а правителството с еврофондовете може да отпусне между 4 и 5 млрд. и ще го направи.

Темата за еврозоната беше повдигната с оглед на последните подготвени поправки в Закона за банките. Те са наложителни, каза управителят на БНБ - затова се правят, но няма да засегнат Валутния борд. Той ще важи до приемането на еврото.

Ето какво още казаха на срещата премиерът Борисов и вицепремиерът Дончев:

Бойко Борисов, премиер: Ще се разпоредя днес и ще оттеглим наредбата. И вие утре ще напишете: "Държавата не си изпълнява функциите". Кое да направим от двете, за да не ни обвините, че завиваме. В кое завиваме? Че искаме като отидеш в ресторанта, когато отидете в Европа, навсякъде ви дават касовите бележки. И си ги гледате, и след това, когато отивате във фирмите и си ги отчитате. И колко, знаете ли, обороти се крият?Отношението към водата. По селата чешмите течат, за да не замръзват. Кой пести вода в България като ресурс, който имаме? Теми, на които самото общество трябва да си отговори първо за нас, и след това да кажем как да го контролираме, как да го дисциплиниране.
Томислав Дончев, вицепремиер: Всички трябва да позеленяваме, но не искам да бъдем зелени и бедни. Това трябва да се случи с необходимата скорост. То е като движение с автомобил по пътя. Добре е да се движиш с тази скорост, която да ти позволи да имаш сцепление с асфалта, за да не изхвърчиш от някой завой.

Правителството увери, че всеки момент има готовност да изпрати самолет на българските студенти, които са останали в епидемията в Китай.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Израелски изтребители нанесоха удари в Газа
Израелски изтребители нанесоха удари в Газа
В навечерието на Оскар-ите номинираните се събраха на обяд
В навечерието на "Оскар"-ите номинираните се събраха на обяд