НОВИНИ

Среща на контактната група за Венецуела в Монтевидео

Среща на контактната група на Европейския съюз и страни от Латинска Америка ще се проведе в уругвайската столица Монтевидео. Основната тема ще бъде ситуацията във Венецуела.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:08, 07.02.2019
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Хуманитарната помощ все още не може да достигне до страната, а реакциите от света спрямо управлението на Николас Мадуро продължават.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обвини режима на Мадуро, че блокира изпратената основно от САЩ хуманитарна помощ.

Опозиционният лидер Хуан Гуайдо, признат за временен президент от близо 40 страни се опитва да организира пристигането на тази международна помощ. Държавният глава Николас Мадуро се противопостави с аргумента, че става дума за чуждестранна военна намеса и разпореди венецуелски военни да барикадират мост на границата със съседна Колумбия.

Колумбийският външен министър Карлос Олмес Трухильо нарече блокирането на хуманитарната помощ престъпление.

През последните часове бяха оповестени още две рекации от Европа. Словакия не признава опозиционния лидер за законен държавен глава на Венецуела. Решението е взето на правителствено заседание. Чешкият президент Милош Земан е изпратил поздравително писмо до Хуан Гуайдо и го е поканил да посети страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев ще се запознае с анализа за подготовката на армията
Президентът Радев ще се запознае с анализа за подготовката на армията
Жан-Клод Юнкер приема Тереза Мей в Брюксел
Жан-Клод Юнкер приема Тереза Мей в Брюксел