НОВИНИ

Среща на обществените медии от Югоизточна Европа в Правец

На фона на историческата среща, посветена на Западните Балкани, обществените медии от Югоизточна Европа също обсъдиха предизвикателствата пред тях и възможността за общи проекти. Българското национално радио беше домакин на среща в Правец, която завърши с декларация в подкрепа на медийната независимост и по-адекватното финансиране. Гост на срещата беше и изпълнителният директор на Европейския съвет за радио и телевизия Ноел Къран.

Айше Сали
от Айше Сали
20:51, 17.05.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Монополът на големите междуродни компании и промените в медийната среда. Според изпълнителния директор на Еевропейския съвет за радио и телевизия това са сред най-големите предизвикателства пред обществените медии, а преодоляванети им преминава през засилването на доверието и отстояването на обществената мисия.

Ноел Къран: Трябва да осъзнаем силата на съдържанието, което само обществените медии могат да създадат. Важна е инвестицията в продукт, в който частните медии не биха вложили средства. Трябва да си спомним, че членовете на Европейския съвет за радио и телевизия все още сме най-големият инвеститор в съдържание на нашия континент. 80 милиарда евро!
Константин Каменаров, ген. директор на БНТ: Един път имаме задължение да правим това, втори път имаме мисия да правим това. Така че при нас не е никак по-различно, отколкото във всяка европейска държава.
Александър Велев, ген. директор на БНР: Ние сме като радио най-големият културен институт в България и най-големият продуцент на българска музика.

Финансирането на обществените медии отново беше сред важните въпроси за участниците.

Константин Каменаров, ген. директор на БНТ: Става въпрос за отговаряне на все по и по-високи изисквания на публиката. Защото все пак живеем в съвсем по-различно време, а аудиторията е много по-претенциозна и информирана.
Александър Велев, ген. директор на БНР: Няма ясен механизъм, по който се финансират националните медии. Днес ние имаме 6 програми повече, имаме по-голямо интернет съдържание спрямо предишните 6 години, а имаме същия бюджет.

На срещата в Правец бяха обсъдени и идеи за копродукции и съвместни проекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баба от петричко село написа стихотворение за сватбата на принц Хари и Меган
Баба от петричко село написа стихотворение за сватбата на принц Хари и Меган
​Буря с градушка в Карнобат
​Буря с градушка в Карнобат