НОВИНИ

Среща на най-високо ниво в Ню Йорк за реформата на ООН

Със срещата на най-високо ниво, посветена на реформата на ООН, започна участието на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева в 72-та сесия на организацията. Ръководител на българската делегация е президентът Румен Радев, той пристигне всеки момент в Ню Йорк.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева БТА
20:22, 18.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

В централата на ООН в Ню Йорк се състоя среща на най-високо ниво, посветена на реформата на организацията. Срещата беше организирана от САЩ и председателствана от президента Доналд Тръмп. От българска страна участва вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

От години се говори за реформи, най-после сме близо поне до административната част, коментира Захариева и подчерта, че над 120 делегации са подписали декларацията в подкрепа на реформите, които предлага генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

;

В първата си реч пред ООН американският президент Доналд Тръмп разкритикува днес международната организация, че бива съсипвана от бюрокрация и лошо управление и призова за реформи, които да я направят по-силна и ефективна в полза на мира, предаде Ройтерс.

"ООН трябва да се съсредоточи повече върху хората и по-малко върху бюрокрацията", заяви Тръмп, цитиран от Франс прес. Той каза това в кратко обръщение ден преди официалното откриване на годишната сесия на Общото събрание на организацията.

Президентът отбеляза, че в последните години бюрокрацията и лошото управление пречат на ООН да разгърне пълния си потенциал. Той изтъкна, че САЩ не виждат резултати, които да отговарят на инвестираните от тях средства. Наред с това Тръмп приветства усилията на генералния секретар Антониу Гутериш ООН да стане по-ефективна в областта на развитието, мира и сигурността.

Той направи дебютното си изказване пред ООН при приемането на подготвена от САЩ политическа декларация в 10 точки в подкрепа на реформи в организацията. Декларацията беше одобрена от представителите на 126 страни, събрали се да чуят речта на американския президент.

Малко след това думата взе американската посланичка в ООН Ники Хейли, която призова 67-те страни, които още не са подписали декларацията, да го направят. Генералният секретар Гутериш обеща организацията "да прави повече за хората и по-малко за процедурите".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първа копка на нова сграда на пожарната в столичния кв. Овча купел
Първа копка на нова сграда на пожарната в столичния кв. "Овча купел"
Постройка и овощни насаждения изгоряха при пожар във вилна зона край Благоевград
Постройка и овощни насаждения изгоряха при пожар във вилна зона край Благоевград