НОВИНИ

​Среща на върха ЕС-Турция във Варна ще има, решиха европейските лидери

Среща на върха Европейски съюз-Турция във Варна ще има. Тази нощ лидерите на Съюза осъдиха остро действията на Турция в Средиземно и Егейско море, но не отмениха срещата. Евросъюзът обаче категорично подкрепи Гърция и Кипър в конфликта им с Анкара. Вижте прякото включване на кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:30, 23.03.2018
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Бойко Борисов е получил подкрепа от всички европейски държави за провеждането на срещата във Варна. Това не означава, че отношението към държави като Турция е еднозначно. Премиерът спомена някои страни като Франция, Холандия, Австрия, които имат дълбоки резерви към Турция. Но всички са били категорични, че срещата е добър повод за диалог.

Борисов подчерта, че тя остава единственият канал за комуникация с южната ни съседка. Българският премиер каза, че всичко се прави в името на това да се запази сигурността и да се гарантира споразумението с Турция за бежанците.


Бойко Борисов, министър-председател: Огромна отговорност пред България. Голямо доверие и в същото време много очаквания. Категорично всяка една държава декларира, че каналите за диалог във Варна в случая трябва да продължат. Кипър и Гърция и всички останали. Очертава се много тежка среща, защото отношенията са твърде влошени. Тези открити канали за диалог целят - да потвърдим второто споразумение за това тези 3 милиона и половина мигранти да останат в Турция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежкотоварните автомобил​и ще плащат тол такса за около 55% от пътищата у нас
Тежкотоварните автомобил​и ще плащат тол такса за около 55% от пътищата у нас
Комплект конуси пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева
"Комплект конуси" пак спъна поръчка на МВР за 5 млн. лева