НОВИНИ

Г-7 ще ускорява икономическия растеж

Посещение в древен храм, засаждане на дръвчета и тест драйв - това е малка част от наситената програма на лидерите от Г-7. Срещата на върха на седемте най-развити индустриални държави започна в Япония. Присъстват и председателите на Европейската комисия и Европейския съвет - Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Предизвикателствата пред световната икономика и план за действие за борба с екстремизма са сред основните теми в дневния ред. За сигурността на форума са мобилизирани 100 000 полицаи.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:18, 26.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Домакинът Шиндзо Абе въведе гостите си в духа на страната си с посещение на едно от свещените за японците места - храмът Исе. След това лидерите на седемте най-развити индустриални държави засадиха дръвчета. Разговорите бяха по темите икономика и сигурност.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Световната икономика отчита растеж, но има и слабости, особено при развиващите се пазари. Все още съществува риск, от съществено значение са инициативите в посока стабилност и растеж да продължат.
Барак Обама, президент на САЩ: До момента обсъждахме световната икономика и необходимостта от увеличаване на растежа. Трябва да използваме всички инструменти не само да върнем хората на работа, да вдигнем заплатите и да се уверим, че ще задържим момента на възстановяване на икономиката, който се случва най-вече в Съединените щати, но започваме да забелязваме и прогрес в Европа.

Бежанската криза, тероризмът, киберсигурността също бяха част от днвения ред на Г-7. Лидерите коментираха и теми като ядрената програма на Северна Корея, събитията в Украйна, Брекзит, дълговата криза в Гърция. Традиционната обща снимка в този формат е първа за канадския премиер Джъстин Трюдо и последна за Обама. Срещата продължи с класически тест-драйв.


;

Премиерите на Канада и Италия се повозиха на автомобили, които се управляват сами. Идеята на премиера Абе е услугата да бъде въведена до 2020 година за Олимпиадата в Токио. А ето как биха изглеждали световните лидери като супергерои!

Костюмите са в цветовете на националните знамена на държавата, която представляват. Не по-малко богата програма имаха и половинките на световните лидери. Софи Трюдо, Кристине Юнкер и АКие Абе, както и съпругът на канцлера Меркел - Йоахим Зауер, посетиха Микимото - Острова на перлите.

По традиция и тази среща е съпроводени с протести срещу елита и световното неравенство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Касим Дал: Един Борисов кандидат за президент - защо да не обедини цялото дясно?
Касим Дал: Един Борисов кандидат за президент - защо да не обедини цялото дясно?
Петролът сорт Брент поскъпна над 50 долара
Петролът сорт "Брент" поскъпна над 50 долара