НОВИНИ

След срещата на върха на ЕС: Съюзът намалява финансовата помощ за Турция

ЕС да намали с 25 процента финансовата помощ, която Турция получава като кандитат за член на съюза - за това се договориха европейските лидери на приключилата среща на върха в Брюксел. Средствата за Турция по споразумението за миграцията ще продължат да бъдат изплащани. Европейските лидери обсъждаха и Брекзит. Българският премиер Бойко Борисов имаше тристранна среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:44, 20.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

„Скептизимът сред лидерите за преговорите за присъединяване на Турция към ЕС беше много видим“, каза след края на срещата на върха в Брюксел председателят на Европейския съвет Доланд Туск. Европейските лидери се разбраха днес да възложат на Европейската комисия да намали с 25 процента финасирането, което Анкара получава от предприсъединителни фондове. Според българския премиер Борисов някои от страните са искали пълно спиране на предприсъединителната помощ за Турция. Тази мярка обаче няма да засегне споразумението между Брюксел и Анкара за мигрантите. Средствата по него ще продължат да се изплащат.

Бойко Борисов, министър-председател: Първо, парите по споразумението - тези милиарди, които се дължат, за да държат мигрантите в Турция, не се пипат. А по предсъединетелните фондове - мненията са в рамките на 75 процента да останат толкова за Турция. РАзбира се и Комисията ще се изкаже по въпроса.

Целта на срещата в Брюксел, в която участва и британският премиер Тереза Мей, беше да ускори преговорите за Брекзит. Европейските лидери се надяват до средата на декември да има споразумение по първата фаза от преговорите, свързана с правата на гражданите, отношенията между Ирландия и Северна Ирландия и финансовите задължения на Лондон.

Доналд Тукс, председател на Европейския съвет: След намесата на премиера Мей снощи и нашата дискусия за Брекзит тази сутрин, моето впечатление е, че съобщенията за задънената улица между ЕС и Обединеното кралство са преувеличени. И макар че напредъкът не е достатъчен, това не означава, че няма никакъв напредък.
Бойко Борисов, министър-председател: Това, за което ние сме неотстъпчиви, във всяко едно изказване и това казах и вчера на двустранната среща с Тереза Мей, е че ни интересуват българските граждани, разбира се и другите европейски, но най-вече ние си отговаряме за българите да не понесат страдания, щети или каквото и да било свързано с Брекзита.

За изграждането на железопътната връзка между България и Гърция ще се търси европейско финансиране. Това стана ясно сред срещата на премиера Борисов с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с гръцкия премиер Алексис Ципрас. Борисов съобщи още, че е обсъдил с канцлера Меркел предприсъединителните фондове за Западните Балкани да бъдат увеличени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна следствието за убийството на малтийската журналистка
Започна следствието за убийството на малтийската журналистка
Изложба „120 години катедра „Скулптура” към Националната художествена академия
Изложба „120 години катедра „Скулптура” към Националната художествена академия"