НОВИНИ

Среща на върха в Брюксел с държавите от Западните Балкани

Лидерите на шестте държави от Западните Балкани се събират днес в Брюксел за неформална среща с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел. Те ще обсъдят новата стратегия за разширяване на Евросъюза и евентуалното започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
08:00, 16.02.2020
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия пристигат днес в Брюксел, за да чуят лично от фон дер Лайен и Мишел подробностите от предложения за реформи на процеса разширяването на Евросъюза. Две от държавите - Северна Македония и Албания се надяват да получат зелена светлина за започне на преговори за

присъединяване още през март. До сега Франция беше против.

Но вчера на Мюнхенската конференция по сигурността френският президент Еманюел Макрон похвали Еврокомисията за "забележителната работа", която е свършила по реформиране на процеса на разширяване на блока и заяви, че е склонен да подкрепи започване на преговори с двете държави. Той не пропусна обаче да отбележи, че някои от европейските лидери са държат лицемерно, като публично казват, че подкрепят Скопие и Тирана, а частни разговор споделят, че те не са готови за членство в Евросъюза.

Шестимата лидери от Западните Балкани остават и утре в Брюксел за участие в Международната конференция на донорите за Албания. Целта е да се подпомогнат усилията за възстановяване след земетресението, което засегна страната през ноември миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в бежански лагер в Босна до Хърватия
Сблъсъци в бежански лагер в Босна до Хърватия
Слънчево време в неделя
Слънчево време в неделя