НОВИНИ

Среща на върха за европейския бюджет за следващите 7 години

Европейският съвет обсъжда днес моногогодишната финансова рамка на Евросъюза. Сред държавите-членки се оформят два лагера.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 20.02.2020
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В първия са така наречените "Пестеливите четири" - Австрия, Нидерландия, Дания и Швеция. Те са категорично против увеличаване на вноските в общия бюджет. Според тях вноската трябва да остане 1% от брутния вътрешен продукт на ЕС.

Във втория лагер са така наречените "Приятели на кохезията". 16 страни, сред тях България, Чехия, Полша и Гърция, които искат увеличение на вноските, за да си запазят кохезионните фондове.

Лидерите на страните от ЕС се събраха в Брюксел на извънредна среща на върха, за да се опитат да постигнат компромис за следващата многогодишна финансова рамка. Очакват се тежки дискусии между държавите, които са против увеличаване на вноските в европейския бюджет и тези, които искат те да се увеличат. Възможно е срещата да продължи и утре

Бойко Борисов, министър-председател на България: За финансовата рамка трябва да сме много предпазливи като говорим, защото 60 милиарда по-малко бюджет означава много, много трудни преговори, но четири са нещата, които бих откроил за България, които са важни, без да провокирам останалите колеги. Ако така завършат преговорите, мисля, че ние ще сме от доволните. Какво ще настоявам? По кохезионната и селскостопанска политика да не се пита, защото е изключително важно и и за нашата държава.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет километра тръби от водопровода Мало Бучино - Перник вече са положени
Пет километра тръби от водопровода Мало Бучино - Перник вече са положени
Превозвачи искат ново отлагане на толсистемата заради бордовите устройства
Превозвачи искат ново отлагане на толсистемата заради бордовите устройства