НОВИНИ

Среща по проблемите на германските млекопроизводители

В Берлин се проведе кризисна среща по проблемите на германските млекопроизводители. На нея федералният министър на селското стопанство Кристиан Шмит обеща на хората от бранша помощи в размер на най-малко 100 милиона евро. От какво се оплакват млекопроизводителите в Германия и защо цената на прясното мляко там е толкова ниска?

bnt avatar logo
от Мария Илчева-DW
17:24, 30.05.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

В евтините вериги за хранителни стоки в Германия човек може да закупи литър прясно мляко за 45 евроцента или 250 грама краве масло за 70 евроцента. Това, което е привлекателно за потребителите обаче, нерядко носи големи загуби на производителите. Така е и в случая с германските млекопроизводители. В началото на май в някои региони на страната изкупните цени на прясното мляко паднаха до под 20 цента за литър. А за да не работят животновъдите на загуба, литърът би трябвало да се изкупува срещу поне 35 цента.

Днес млекопроизводителите получиха обещания за щедри субсидии, които да подобрят положението им. Всъщност за това се говореше много преди днешната "млечна кризисна среща", както я наричат германските медии. Само че мнозина наблюдатели смятат, че затрудненото положение на хората от бранша не може да се подобри само със субсидии. А че трябва да се приемат и ограничения за количеството произвеждано мляко, за да се спре свръхпроизводството.

;

Според експертите, сривът на цените се дължи на няколко фактора: слабото търсене от страна на Китай, контрасанкциите, които Русия наложи в отговор на западните санкции, покачващото се производство в страни като Нова Зеландия и САЩ и постепенното премахване на квотите за мляко в ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирогов в стачна готовност
"Пирогов" в стачна готовност
Щурмът на Фалуджа
Щурмът на Фалуджа