НОВИНИ

Конференция за Западните Балкани в Сараево

За ясната европерспектива на Западните Балкани е много важна не само политическата подкрепа, но и плановете за финансиране на конкретни проекти по различни програми, които да са видими за всекидневието на хората. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пред колегите си от Западните Балкани на конференция в Сараево. На форума се събраха първите дипломати на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора, както и генералният директор на дирекция "Разширяване" на ЕК.Подробностите от специалните ни пратеници в Сараево Ирина Цонева и оператора Илия Иванов

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:26, 16.03.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Това е първата среща на външни министри на Западните Балкани, на която България е поканена. Пред форума министър Екатерина Захариева подчерта, че Европейският съюз иска да подкрепи шестте страни от региона с конкретни проекти и желанието на България е по време на срещата на върха в София през май да се договорят именно такива инициативи. Тя припомни отпуснатите вече миналата година в Триест 500 милиона евро по седем програми за инфраструктурна свързаност на Балканите както и 800-те милиона евро, договорени на инвестиционния форум с ЕБВР в Лондон миналия месец. Само инвестициите на тази банка в региона до момента надхвърлят вече 10 милиарда евро.

Допълнително Европейската комисия успя да привлече 48 милиона евро допълнително финансиране по програмата за развитие на иновациите и предприемачеството в Западните Балкани, която се очаква да генерира близо 250 милиона евро приходи за компаниите от региона.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните: Това, което се разбрахме и което всичките очакват да видят, са конкретни инструменти за това как да реализираме проектите, за които всички сме се съгласили, че са важни. Знаете, че премиерът и нашият екип е подготвил една карта на всички важни инфраструктурни проекти на коридорите от тентим мрежата - строителството на пътища, но и на железопътен транспорт, както и на 5G мрежа, и на проекти, свързани с електричеството.
;

Кристиян Даниелсон, генерален директор на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК, както и шестте външни министри специално подчертаха "активното Българско председателство", което е върнало темата за Западните Балкани след 15 години отново в дневния ред на ЕС.

Кристиян Даниелсон, генерален директор на Генерална дирекция "Разширяване" на ЕК: Днешната среща отправи много важно послание, а именно, че бъдещето на Западните Балкани е на водещо място в дневния ред на Европейската комисия. Европерспективата на Западните Балкани означава перспектива за целия Европейски съюз.
Игор Църнадак - министър на външните работи на Босна и Херцеговина: Най добрият начин за по-бързи успехи е общата ни работа по конкретни проекти като наред с инфраструктурата, от първостепенно значение за ежедневието на хората в региона, е намаляването на таксите за роуминг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО с 957 млрд. долара бюджет, България наваксва изоставането
НАТО с 957 млрд. долара бюджет, България наваксва изоставането
Недоволство сред гимназистите в Пловдив заради разлика в стипендиите
Недоволство сред гимназистите в Пловдив заради разлика в стипендиите