НОВИНИ

Мей и Таяни: Съдбата на гражданите след Брекзит е най-важна

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни се срещна днес с британския премиер Тереза Мей, само ден след като стана ясно, че на 8 юни във Великобритания ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Мей и Таяни са единодушни, че определянето на подходящ статут на гражданите на ЕС и на Велкибритания след развода, трябва да бъде приоритет. Двамата определиха тона на срещата като приятелски, а разговорите като ползотворни. В същото време обаче британски вестник твърди, че Тереза Мей тайно се готви да сложи край на свободното придвижване на хора към страната и.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:29, 20.04.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

На "Даунинг стрийт" 10 Антонио Таяни представи позицията на европарламента за разговорите по развода. След срещата той посочи, че мнението на евродепутатите има решаваща роля за изхода на преговорите. Двамата с Тереза Мей са обсъдили и неочакваното й решение да свика парламентарни избори в началото на юни.

Британският премиер увери, че вотът няма да засегне графика на преговорите с Брюксел. Мей и Таяни са единодушни, че съдбата на гражданите, след като Великобритания напусне ЕС, е най-важна.

Антония Таяни, председател на ЕП: Посланието ни е следното: искаме да засилим правата на гражданите - на европейците във Великобритания и на британците в чужбина. Това е приоритет за нас. Ще работим заедно с госпожа Мей, за да го осъществим. Това е едно добро начало на преговорите.
;

В същото време според вестник "Дейли мейл" в предстоящия предизборен манифест на консерваторите Тереза Мей ще обещае да сложи край на свободното движение на хора от ЕС към Великобритания.

Изданието се позовава на анонимни източници от редиците на консверваторите. Споменават се и още две предизборни обещания - излизане от общия пазар на евросъюза, както и от Европейския съд. Според "Дейли мейл", по този начин Мей разчита да привлече още гласоподаватели.

Членовете на нейната партия ще бъдат длъжни да подпишат програмата, с което се очаква в бъдещия парламент предложенията на правителството да срещат по-малко съпротива от страната на онези депутати, които са привърженици на идеята за оставане в ЕС. Следващата седмица в Лондон пристига председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с когото Мей ще коментира предстоящия развод с Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в Трън заради намерението да бъде отворена златодобивна мина
Напрежение в Трън заради намерението да бъде отворена златодобивна мина
БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1 юли
БСП предлагат преизчисляване на всички пенсии от 1 юли