НОВИНИ

Срещата между Севера и Юга - стъпка към мир на Корейския полуостров

Историческият момент, в който лидерите на Северна и Южна Корея хванати за ръце прекрачват границата между двете държави. 50-сантиметровата разделителна линия, натоварена с много символика. Третата среща на върха между Севера и Юга от края на войната през 50-те, даде заявка, че първите стъпки на севернокорейски лидер на южнокорейска земя, може и да бъдат първата истинска крачка към мир на Корейския полуостров. Неслучайно селището Панминджон в демилитаризираната зона носи и прозвището "село на мира".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:30, 27.04.2018
Чете се за: 00:25 мин.
По света

Във видимо приятелска атмосфера и дори размяна на шеги - доскорошните врагове седнаха на масата за преговори. Ким, следван неотлъчно от сестра си.

Основната тема - заявката на Пхенян, че ще прекрати ядрената си програма. Първият кръг от разговорите между двете делегации продължи няколко часа, след което лидерите се оттеглиха, за да обядват поотделно.

Говорител на южнокорейския президент съобщи, че Ким Чен-ун е дал едно обещание - повече да не буди президента Мун Дже-ин с ракетни опити, които обикновено Пхенян извършваше рано сутрин.

Двамата лидери ще дадат и съвместна пресконференция, а следващата ключова стъпка по пътя на връщането на Северна Корея на международната сцена - очакваната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в рамките на следващия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Гледайте в Извън играта - Анета Сотирова на 70
​Гледайте в "Извън играта" - Анета Сотирова на 70
Автоматична идентификация на корабите по Дунав
Автоматична идентификация на корабите по Дунав