НОВИНИ

Срещата на Г-7 може да завърши с компромисно комюнике

Има "голяма вероятност" лидерите от Г-7 да договорят компромисно заключително комюнике от срещата си в Канада, белязана от дълбоко разделение заради американските вносни мита за стомана и алуминий, съобщи официален Париж. Заради предстоящата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур Доналд Тръмп напусна форума по-рано и ще пропусне дискусиите по промените в климата и здравето на океаните, както и заключителните пресконференции на партньорите си.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:34, 09.06.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че дебатите на срещата на върха на Г-7 за търговията са били "изключително продуктивни". Той е предложил на партньорите си зона за свободна търговия на Г-7 без мита, без субсидии и бариери.

Днес Доналд Тръмп закъсня за работна закуска, посветена на равенството между половете и домакинът Трюдо откри без него с кисела забележка за изоставащите.

Американският президент оцени с 10 от 10 възможни качеството на отношенията си с колегите от групата. През първия ден на форума Доналд Тръмп остана глух за аргументите им по вноса и износа и настояваше, че Съединените щати са ощетени в международната търговия.

Френският президент Макрон учтиво, но твърдо е изложил европейската гледна точка, а японският премиер Шиндзо Абе е пригласял, казват официални представители.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: От години Съединените щати имат много голям дефицит с Европейския съюз и ние работим в тази насока. Еманюел беше много полезен по въпроса. Нещо ще се случи и мисля, че то ще бъде много позитивно.

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че лидерите от Г-7 са договорили обща позиция за търговията, но различията остават. До две седмици започва диалог по проблема между Съединените щати и Евросъюза.

Днес е обсъждана формула за модернизиране на Световната търговска организация. В подготвяното заключително комюнике ще бъде отбелязана различната позиция на Вашингтон по климата след излизането от Парижкото споразумение срещу глобалното затопляне.

Според Елисейския дворец ядрените преговори с Иран ще бъдат споменати по начин, който прави текста приемлив за всички. Италия се обяви за възможно най-скорошно връщане на Русия в Г-7, но уточни, че не иска отмяна на санкциите от днес за утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще изглежда новият площад пред Централната гара в София?
Как ще изглежда новият площад пред Централната гара в София?
Експеримент на БНТ: Спазва ли се Законът за защита от шума в нощна София?
Експеримент на БНТ: Спазва ли се Законът за защита от шума в нощна София?