НОВИНИ

Срещата на външните министри на страните от Г-7 започна без Щайнмайер

Борбата с тероризма и ядреното разоръжаване са сред основните теми на срещата на външните министри от Г-7, която започна в японския град Хирошима. На нея се обсъжда и ситуацията в Украйна и Близкия изток. Срещата започна без първия дипломат на Германия Валтер Щайнмайер, който не пристигна заради повреда в правителствения самолет. Г-7 обединява седемте най-развити държави в света и представител на Европейския съюз.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 10.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:41 мин.
По света

С традиционната японска напитка саке започна церемонията по откриването на срещата на външните министри от Г-7. Тя се провежда в Хирошима, откъдето е родом японският външен министър. Както беше предвидено, борбата с тероризма е сред основните теми на разговорите.

Фумио Кишида, външен министър на Япония: "Надяваме се на тази среща да обсъдим както трябва непосредствените задачи пред международната общественост като тероризма, бежанския въпрос, безопасността в открито море, договора за неразпространение на ядреното оръжие, Близкия изток, Украйна и Северна Корея".
;

Германският външен министър Щайнмайер ще пропусне днешните заседания. Със сигурност обаче на форума ще се обсъди неотдавнашната заплаха на "Ислямска държава " за атентат във федералната Република. Смята се, че в Германия има потенциално опасни 1100 ислямисти. Посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Хирошима е безпрецедентно - Кери е най-високопоставеният американски политик, посещавал града, станал жертва на първата ядрена бомбардировка в историята през 1945 г.

;

Това е първо посещение в Хирошима и на външни министри на Франция и Великобритания, които също са ядрени сили. Наскоро Вашингтон беше домакин на среща за ядрената безопасност, белязана от риска от тероризъм. В Хирошима дипломатите ще подготвят срещата на държавните ръководители от Г-7, в края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Каракачанов: Проблемът с радикалния ислям е още от 1998-1999 г.
Красимир Каракачанов: Проблемът с радикалния ислям е още от 1998-1999 г.
Пясък от Сахара у нас
Пясък от Сахара у нас