COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Срещите на премиера Бойко Борисов в Израел

Втори ден от работното посещение на премиера Бойко Борисов в Израел. Днес той разговаря с премиера на страната Бенямин Нетаняху и с президента Реувен Ривлин, посети Божи гроб и се срещна с патриарха на Ерусалим Теофилос Трети.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:09, 13.06.2018
Чете се за: 01:37 мин.
По света

В Тел Авив преди малко започна срещата на премиера Бойко Борисов с българската общност в града. Иначе ден в Ерусалим и Тел Авив, изпълнен с много срещи и заредени както с политическо съдържание, така и дълбок духовен смисъл. Денят започна с разговора на премиера Бойко Борисов с неговия израелски колега Бенямин Нетаняху.


Бенамин Нетаняху посрещна Бойко Борисов с думите "здравей, скъпи приятелю" и поздрав за рождения му ден. Подчерта, че народите ни споделят дългогодишно приятелство и благодари на хилядите наши сънародници в Израел, които по думите му, са допринесли изключително много за развитието на страната.

Никога няма да забравим миналото и това как българските граждани са легнали на релсите, за да не допуснат депортацията на нито един евреин в годините на Холокоста.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Оценяваме всички ваши действия за предотвратяване на антисемитизма и общата ни битка срещу радикалния ислям и тероризма, който води до много жертви, не само в нашите две страни, а и в целия свят. Ние заедно, не само се борим с лошото, но и споделяме и общи ценности.

Бенямин Нетаняху благодари на Бойко Борисов и за активната позиция на България в защита на интересите на Израел на редица международни форуми и подчерта, че е крайно време всички европейски лидери да разберат, че Израел е страната, която отстоява интересите на всички в световен мащаб.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Когато пътувахме насам с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на просветата Красимир Вълчев, с шефа на ДАНС, началника на моя кабинет, им казах - сега ще видите един човек, който е световен талант в това, да е най-добър приятел до камината на президента Тръмп и да е с президента Путин на парада в Москва. Не винаги отношенията и между ЕС и Израел са на висотата, на която трябва да бъдат. Но аз винаги съм считал, че Израел е изключително важен за сигурността и стабилността в Близкия изток.

Бойко Борисов благодари от името на всички българи на Бенямин Нетаняху, че такава велика по думите му държава казва, че никога да забрави какво българският народ е направил за спасяването на своите евреи.

Двамата премиери обсъдиха и двустранното сътрудничеството в сферата на високите технологии и отбраната, фармацията и туризма.


На срещата си с българския премиер президентът на Израел Реувен Ривлин също изказа своято огромна почит и уважение към народа ни за спасяването на българските евреи. Двамата разговаряха за ситуацията в Близкия изток като Ривлин изрази своята огромна загриженост от изострянето на конфликта между Иран и Израел.

По-късно пред лидера на парламентарната опозиция - Исаак Херцог, Бойко Борисов благодари на Кнесета на Израел за помощта при изработването и общественото обсъждане на антитерористичния закон в България.

На рождения си ден българският министър-председател се поклони на Божи гроб. Той имаше и аудиенция при патриарха на Ерусалим. Теофилос III награди Бойко Борисов с най-високото отличие на патриаршията.

Утре в Палестина Борисов ще разговаря със своя палестински колега Рами Хамдала.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
ЕК извади България от списъка с рисковите държави
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди
Тревожно се увеличават случаите на късно проговаряне при децата, според логопеди