НОВИНИ

Срив на световните борси: основните индекси в САЩ и Азия с рекордно понижение

Инфарктен срив на световните борси - основните индекси в Съединените щати и Азия отчетоха рекордно понижение. Известен спад отчитат и на европейските пазари в Лондон, Париж и Франкфурт. Понижение с 2% има и на софийската борса Sofix.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал Деян Йотов
17:53, 06.02.2018
Чете се за: 02:07 мин.
По света

Червената вълна първо удари Уолстрийт, където промишленият индекс Дау Джоунс спадна с 4,6 %. Това е най-големият спад в процентно изражение от 2011-та година. Сривът на борсата се предаваше на живо по телевизията и дори хора, които не разбират от пазари, можеха да забележат, че се случва нещо необичайно, съдейки по червената линия, препускаща надолу.

Всичко започва с една добра новина - официални данни от миналия петък за неочаквано висок ръст на заетостта в Съединените щати и повишаване на заплатите. Високи възнаграждения, обаче, могат да подхранят инфлацията. А това за трейдърите, е сигнал, че скоро и лихвите могат да се повишат. Според анализатори меденият месец на Доналд Тръмп и финансовите пазари е изтекъл. Докога ще продължи паниката на Уолстрийт и как ще се отрази това на световните пазари - вижте в материала на Деян Йотов.


Крайният резултат от вчерашната търговия на нюйоркската борса беше срив от 1175 пункта на Дау Джоунс, или с 4,6 процента по-малко от нивото от петък. Най-дълбоко обаче в понеделник кривата на индекса падна с 1600 пункта, което като абсолютна стойност е рекорд. А още с отварянето на борсата за новата сесия преди около два часа индексът падна с още 265 пункта. Колко още ще продължи сривът?

Роберт Халвер, пазарен анализатор от Германия: "Никой не може да каже и не бива да се опитваме да познаем сега. Пазарите трябва да изпуснат малко пара. Като с непослушните деца е - трябва да ги оставиш да си го изкарат от системата и тогава да се намери ново равновесие."
Давид Кол, валутен стратег във франкфуртска банка: "Не мисля, че това е паника. По-скоро е консолидация на пазара. Защо се случва? Защото 2018-а е доста по-различна от 2017 година. Състоянието на икономиката е стабилно. На компаниите също. Но тази година има много по-голям потенциал от гледна точка на изненади - и на инфлационния фронт, и на лихвения."

Инфлационен и лихвен скок се очакват заради множество фактори, сред които мащабните данъчни облекчения в Съединените щати, както и драстичния ръст на заетостта - с 200 000 души само през януари, и увеличаването на заплатите. Нивото на Дау Джоунс в началото на днешната търговия беше все още над 24 000 пункта, при рекорд за всички времена - над 26 000, достигнат в средата на януари.

Марк Туати, президент на брокерска компания в Париж: "Ако сравним цените на акциите с икономическата реалност и световният растеж, ще констатираме ценови излишък. Днес, за да се оправдае ниво на Дау Джоунс от 25 000, глобалният икономически ръст трябва да е 8 или 9 процента. Всъщност имаме 3,5 на сто ръст, което е добро постижение, но е далеч от 9 процента."

Някои инвеститори загубиха милиарди, а други най-после дочакаха удобен момент, за да реализират печалби. За една от причините за стръмния срив на борсите се сочи компютаризираната търговия.

Джеймс Макбрайд, управител на брокерска компания в Ню Йорк: "Всъщност когато индексът вече беше паднал със 700-800 пункта, много такива алгоритми се задействаха в режим продажба. Получи се огромно и едновременно освобождаване от акции и индексът загуби още близо 1000 пункта само за няколко минути. Да, сред виновниците е и програмираната търговия."

Белият дом изрази увереност, че стратегията на президента Тръмп за дългосрочна стабилност на икономиката ще проработи. На това остава да разчитат икономистите в световен мащаб след близо 5-процентния срив днес на борсите в Азия и близо 3-процентния в Европа.


Най-простият пример, е пенсионното осигуряване. Дори да нямат акции на борсата, част от пенсионните фондове, в които хората внасят имат ценни книжа. Срив на пазарите, би могло да означава евентуална промяна в стойността на спестяванията. Но засега експертите призовават към спокойствие. Ако борсовите индекси запазят колебанието си в рамките на 10%, то става дума по-скоро за "дишане" на пазара, което всъщност е напълно нормално.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строителни абсурди в Пловдив
Строителни абсурди в Пловдив
Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за Холокоста
Полският президент обяви, че ще подпише спорния закон за Холокоста