НОВИНИ

​Срив в електрозахранването в Азербайджан. ​Всички важни обекти вече имат ток

По-голямата част от Азербайджан беше засегната от срив на електрозахранването, най-сериозния от разпада на Съветския съюз през 1991 г., предаде Асошиейтед прес. Причината е авария в електростанцията в Мингечевир. Президентът Илхам Алиев създаде правителствена комисия за разследване на случилото се.

bnt avatar logo
от БТА
22:24, 03.07.2018 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
По света
​срив електрозахранването азербайджан ​всички важни обекти вече имат ток

Министерството за извънредните ситуации на Азербайджан съобщи, че повреда на трансформатор е предизвикала пожар, който е бил изгасен за 20 минути и не е взел жертви. Тези дни каспийската държава е под влиянието на гореща вълна и температурите достигат до над 40 градуса по Целзий.

Това доведе до увеличаване на консумацията на ток. Заради аварията столицата Баку и близо 40 други града останаха на тъмно. Електрозахранването на столицата бе възстановено за няколко часа. Работата за подаване на ток за провинцията продължава.


Осигурена е вече електроенергия за всички жизненоважни обекти в Азербайджан, съобщи министерството на енергетиката на Азербайджан и компанията "Азеренерджи", предаде ТАСС. Ситуацията е под контрол, възстановява се подаването на ток. Макар че аварията, станала миналата нощ, бе отстранена, заради отрицателните й последици тази вечер на някои места подаването на ток е ограничено.

Причина за спирането на тока стана авария във възлова подстанция на Мингечевирската водноелектрическа централа, където заради необичайно силните горещини се е повредило част от системното оборудване, обясни ръководителят на "Азеренерджи" Етибар Пирвердиев. Проблеми с подаването на ток е имало в 39 града и района на Азербайджан, включително в столицата Баку.

Заради нарушено електрозахранване спря и метрото в Баку, не работеше системата за влизане в метрото, предаде ДПА, позовавайки се на местната агенция АПА. Няколко влака бяха блокирани в тунелите и се наложи предприемането на спасителни операции за извеждане на пътниците на повърхността. Според АПА проблемите са били предизвикани от тестова проверка на неотдавна ремонтирана електроцентрала.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отмениха тазгодишния Нобелов концерт
Отмениха тазгодишния Нобелов концерт
Австрия има резерви към германския план за имиграцията
Австрия има резерви към германския план за имиграцията