НОВИНИ

Срокът за преминаване на едносменен режим в училищата се удължава

Срокът, заложен в наредба към новия закон за преминаване на всички училища към едносменен режим през 2020-2021 година, е неизпълним и ще бъде коригиран. Това каза просветният министър Красимир Вълчев. Оказа се, че според анализ на община Варна, за да се изпълни този срок, трябва да се построят пет нови училища или да няма прием на деца в първи и седми клас.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:15, 18.01.2018
5645
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Според министър Вълчев срокът трябва да се удържи.Той смята, че някои общини ще могат да се справят с проблема за 2-3 години, други за 7-8. Според Вълчев трябва да се работи по четири направления.Първото е строеж на нови училища, второто - дострояване на стари училища, третото - постепенно намаляване на приема на ученици и четвъртото - цялостен преглед на училищната мрежа, за да се установи къде има свободни сгради. За да се постигнат тези цели, ще се работи с големите общини като София, Пловдив, Варна, където проблемите с двусменния режим са най-големи.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Този срок в този му вариант е неизпълним и ще бъде коригиран.Срок ще има, трябва да остане тази амбициозна цел, но все пак тя трябва да бъде реалистично амбициозна, най-вероятно ще обсъдим заедно с общините и ще утвърдим планове, програми за преминаване към едносменен режим.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом с актрисата Мариана Аламанчева
Последно сбогом с актрисата Мариана Аламанчева
Преди заседанието на МС: В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт
Преди заседанието на МС: В Пирин няма да се строи нищо освен нов кабинков лифт