НОВИНИ

​СС на ООН изрази безпокойство във връзка със ситуацията с рохингите в Мианма

Съветът за сигурност на ООН изрази днес дълбоко безпокойство във връзка със ситуацията с рохингите в Мианма и призова за прекратяване на насилието, предадоха Ройтерс и Франс прес.

bnt avatar logo
от БТА
22:17, 13.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
​сс оон изрази безпокойство връзка ситуацията рохингите мианма

Около 400 000 представители на това мюсюлманско малцинство бяха принудени да избягат в съседен Бангладеш от края на миналия месец. В изявление Съветът за сигурност изрази дълбоко безпокойство от съобщенията за употреба на прекомерна сила при операции за обезпечаване на сигурността и призова за незабавно предприемане на мерки за слагане на край на насилието в западния щат Ракхайн, за деескалиране на ситуацията, възстановяване на реда и законността и за гарантиране на защитата на цивилните.

Правителството на Мианма има ангажимент да предоставя без дискриминация хуманитарна помощ на всички хора, принудени да напуснат домовете си, припомни Съветът. Той подчерта колко е важно да бъде намерено дългосрочно решение на ситуацията в Ракхайн.

Съветът за сигурност съгласува декларация за Мианма за първи път от девет години, отбеляза британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт. Съветът се събра днес на извънредно заседание за ситуацията в тази държава от Югоизточна Азия. Дипломати изразиха очакване Китай и Русия, които подкрепят правителството на Мианма, да се противопоставят на остра реакция на събитията в страната. Изявлението обаче бе съгласувано между всички страни членки на Съвета за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​МОК утвърди Париж за домакин на Олимпиадата през 2024 г.
​МОК утвърди Париж за домакин на Олимпиадата през 2024 г.
Ангела Меркел пя с джаз-певица на предизборно събитие в Берлин (ВИДЕО)
Ангела Меркел пя с джаз-певица на предизборно събитие в Берлин (ВИДЕО)