НОВИНИ

Санирането на сгради продължава със съфинансиране от собствениците

Санирането на жилищни сградите ще продължи и след изразходването на държавната субсидия от 1 млрд. лв. Новото обаче е, че финансирането няма да е 100%. Идеята на регионалното министерство е собствениците на имоти да се включат със собствени средства за подобряване на енергийната ефективност.

Виктор Дремсизов
от Виктор Дремсизов
17:05, 21.06.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

За периода от 2005 до 2015 година са санирани близо 250 сгради по два изпълнени проекта, свързани с енергийното обновяване на жилищния сектор. Към момента по най-голямата програма за енергийна ефективност ще бъдат обновени над 2000 сгради.

Гергана Благиева, Директор Дирекция "Жилищна политика", Министерство на регионалното развитие и благоустройство:
За в бъдеще очакваме развитие на националната програма и нейната дългосрочност. Създаване на финансови механизми, които да позволят включването на собствениците с дял за съфинансиране. Създаване на продукти на банковата система, които да позволяват собствениците да могат да теглят кредити при ниски лихвени проценти.
арх. Здравко Генчев, Изпълнителен директор Център за енергийна ефективност
Субсидията постепенно ще намалява, но нуждата от пари няма да намалява, напротив тя ще се увеличава. Това означава, че държавата трябва да въведе достатъчно инструменти, с които да насърчи собствениците да участват със свои средства.

На конференция организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара представители на 20 български фирми обмениха опит с експерти от четири големи немски компании.

Кнут Хьолер, Изпълнителен директор, Инициатива за жилищно стопанство в Източна Европа
Жилищното строителство е много комплексно. Аз съм защитник на така наречения комплексен начин на строене. Това означава, че всички интереси на всички хора, които участват в това строителство са взети под внимание. Това е добрата практика, която аз защитавам.

Експертите са категорични, че за да се върви към успешно намаляване на енергийната ефективност трябва сградите да бъдат цялостно санирани, а не само отделни части от тях.

арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор Център за енергийна ефективност
Сега сме си поставили една минимална цел, клас С, но очевидно е, че тази цел трябва да се увеличава. Увеличаването на тази цел изисква и по-голяма начална инвестиция и точно това е възпиращото.

Санирането на сградите спомага за намаляването на използваната енергия за отопление и осветление, а това респективно намалява и финансовите разходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Втора Луна танцува около Земята
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Втора Луна танцува около Земята
С пиано срещу глобалното затопляне
С пиано срещу глобалното затопляне