НОВИНИ

Съществените преговори за Брекзит ще започнат през 2018 г.

Преговорите за отношенията между Европейския съюз и Великобритания след Брекзит няма да започнат по същество преди началото на 2018 година. Това стана ясно на петия кръг в Брюксел. Причината е липса на напредък по спора за сметката, която Лондон трябва да плати за напускането на съюза.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:47, 12.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Мишел Барние, главният европейски преговарящ за Брекзит, заяви, че спорът за т.нар. сметка за развода е в "задънена улица". Затова той няма как да препоръча на лидерите на страните членки да одобрят начало на преговори по същество за бъдещите отношения с Великобритания на срещата им идния четвъртък.

Мишел Барние, главен преговарящ на ЕС за Брекзит: "В речта си във Флоренция Тереза Мей заяви, че Обединеното кралство ще спази ангажиментите си, поети в качеството на член на съюза. Това е важно решение. Но тази седмица Великобритания обяви, че още не е готова да даде разяснения за него. Затова не сме преговаряли по въпроса въобще.

Въпросът за сметката на Лондон, която може да достигне и 100 млрд паунда, е едно от трите предварителни условия на Европа за начало на същински преговори. Останалите два са - правата на европейските и британските граждани и уреждането на граничния контрол между Северна Ирландия и Република Ирландия.

По тях Барние отбеляза известен напредък, но не и "големи крачки напред". Той все пак изрази увереност, че до Коледа е възможен пробив. А британският преговарящ Дейвид Дейвис призова евролидерите да проявят добра воля поне за преговори за двегодишен преходен период след март 2019-а.

Дейвид Дейвис, министър за Брекзит: Надявам се страните членки да признаят постигнатия напредък и да направят крачка напред в духа на речта на министър-председателя във Флоренция.

Твърдата позиция на Брюксел се очаква да доведе до остра реакция от опонентите на Тереза Мей в нейната Консервативна партия, които настояват за твърд Брекзит без сделка и дори са готови да предизвикат правителствена криза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съветниците с решение за възстановяването на стадион Пловдив
Съветниците с решение за възстановяването на стадион "Пловдив"
Спорове между ДПС и Обединените патриоти заради Валери Симеонов
Спорове между ДПС и Обединените патриоти заради Валери Симеонов