НОВИНИ

Какво е състоянието на обществените тоалетни в София?

Според проучване, София е една от най-евтините европейски столици за туристите. В края на летния сезон правим опит за сравнение между условията у нас и в чужбина, но не според цените, а според достъпността до обществените тоалетни.

bnt avatar logo
от ​стаж.-реп.: Татяна Йорданова
09:48, 16.09.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

На изложба в Чехия преди години скулптурът Давид Черни изобрази България като турска тоалетна. Няколко дни по-късно макетът беше скрит, а творецът се оправдаваше, че турските тоалетни в България са му направили впечатление. И решил да се пошегува. Уж шега, която малко ни обиди.

10 години след тази изложба търсим следите на тоалетните в столицата, за да видим какво би направило впечатление на един чужденец днес.~ Сметката показва, че ако вземем цялото население на София и го разделим на броя на тоалетните в парковете и градините на столицата за една тоалетна ще чакат малко повече от 31 000 души.

Общината поддържа 4 обществени тоалетни като тази. И още 40 химически като тази, която посреща идващите към Народния театър „Иван Вазов".

За поддържането им от бюджета се отделят общо 129 000 лв. Приходите са 75 000. За да сверим часовника на столицата обръщаме поглед вдясно - към Китай. В Пекин всички обществени тоалетни са безплатни. Властите там предвиждат в тях да има безплатен интернет, банкомати, климатик и точки за зареждане на мобилни телефони и електромобили. Вляво във Франция - за нуждите на туристите е създаден сайт-пътеводител.

Но да се върнем у нас. Една от причините за малкото на брой обществени тоалетни е преминаването им в частни ръце. За 12 години са приватизирани 18 тоалетни. По закон новите собственици трябва~ да поддържат дейността им за срок от 10 години. Така някои от тях са запазени.

В други обаче можете да пиете по питие. А трети просто не работят. Така 10 години след Онази изложба следите на тоалетните у нас са скрити.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит: ​Трябва да сме честити, че сме потомци на достойни българи
Патриарх Неофит: ​Трябва да сме честити, че сме потомци на достойни българи
Алекса Чънг дебютира на Седмицата на модата в Лондон
Алекса Чънг дебютира на Седмицата на модата в Лондон