НОВИНИ

Стачката на пилотите на Райънеър засегна над 55 хиляди пътници

Над 55 000 пътници са засегнати от еднодневната стачка на пилотите на Райънеър. Това е най-голямата стачка в 33 годишната история на нискобюджетния авиопревозвач. Отменени са 4 полета на компанията от и до летище София, до Белгия и Германия. Протестите са за по-добро заплащане и условия на труд.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:05, 10.08.2018
Чете се за: 00:59 мин.
По света

По превоз на пътници Райънеър е най-голямата авиокомпания в Европа. Затова и днешната стачка има сериозно отражение. С 400 отменени полета, стачката засегна над 55 000 пътници в много европейски страни. Пилотите основно се оплакват, че компанията не прилага местните законодателства.

Йоост ван Доесбург, говорител на синдикат на пилотите в Холандия: "Райънеър не прилага холандското трудово законодателство за холандските пилоти. Много пилоти не са платени, когато са болни и могат посред нощ да бъдат пренасочени в чужбина".

Сред основните искания e до 40 процентно увеличение на заплатите, но протестът има и други цели.

Дидие Леббе, представител на синдикат в Белгия: "Хората да са платени ,когато не летят, да имаме право на социален диалог и представителство в него."
Инголф Шумахер, преговарящ от страна на пилотски синдикат в Германия: "Не става дума да се разгроми Райънеър, това е невъзможно, а да се изпрати ясно послание към ръководството в Дъблин и то е Райънеър трябва да се промени".

Исканията на стачкуващите са на фона на приходи на авикомпанията за първото тримесечие на тази година от 309 милиона евро. Печалбата е с 22 процента по-малка заради поскъпналото гориво и вече увеличени през януари заплати.

Питър Белю, главен оперативен представител на Райънеър: "Няма да променяме бизнес модела на Райънеър, за да се съобразим със смешни искания за увеличаване на заплатите до 40 процента. Няма да ставаме Луфтханза, няма да променим нашия нискобюджетен модел".

Прочутият с непреклонността си шеф на ирландската компания Майкъл О`Лиъри призна пилотските синдикати едва в края на миналата година. Преди това избухна сериозен конфликт,който доведе до отмяна на 20 000 полета. Заради кризата О`Лиъри се отказа от бонуса си за тази година, който би могъл да стигне 1 милион евро. Дали преговорите между двете страни ще се подновят ще зависи вероятно от изхода на стачката.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения и бури във Франция и Германия
Наводнения и бури във Франция и Германия
​Агенцията по храните спира обществената поръчка за диагностика на чума
​Агенцията по храните спира обществената поръчка за диагностика на чума