НОВИНИ

Стачката в Гърция достига кулминация тази вечер

Хиляди протестират срещу пенсионната реформа, а гласуването в парламента е тази нощ. Заради стачката много българи останаха блокирани в южната ни съседка.

bnt avatar logo
от Катя Пеева
19:01, 08.05.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

От посолството в Атина съобщават, че мнозинството у тях ще бъдат превозени обратно в България днес от кораби на компании, които не участват в стачката. От посолството ни в Атина предупреждават за нерегламентирани курсове с кораби и призовават за повишено внимание за претоварване на плавателни съдове и спекулация с цени.

Управляващи срещу опозиция в парламента. Водят се остри дебати по закон, който за всички е ясно, че пенсионната реформа ощетява всички. Дори депутатите от СИРИЗА не успяват убедително да защитят мерките. Хиляди пред парламента протестират и очакват гласуването късно тази вечер.

Червени знамена на комунистите, синдикални знамена и нито едно на СИРИЗА. Гърците са гневни,наричат депутатите "предатели" и ги заплашват,че който гласува е "нежелателно" да се връща сред избирателите. Протестират не само в Атина. Навсякъде има демонстрации. Гърция е блокирана от стачка. Хората коментират, че "този закон е началото на края на СИРИЗА".

Лиана Коробили - безработна учителка: Млади сме и няма да приемем тези политики. Нямаме социални осигуровки, здравеопазване, прилични заплати и повечето от нас дори нямат работа. Не се живее така. Не можем да сме в 21 век и да имаме работни условия като в 19-ти век.

"Законопроектът е гилотина за работещите и искаме да бъде оттеглен незабавно. Дори да бъде гласуван, работниците никога няма да го приемат", заяви протестиращ.

Все пак се очаква законопроектът да бъде приет дори и с трите гласа мнозинство на управляващата коалиция. Приемането на реформите е единствена възможност да се продължи финансирането от кредиторите. След гласуването синдикатите ще решат, кои прекъсват и кои продължават стачката.

Фермерите от Крит водят преговори с моряците да пуснат фериботите от тази нощ, защото има тонове земеделска продукция по пристанищата. Ако моряците отстъпят, туристите ще се върнат ден по-рано от островите. Всичко зависи от вота в парламента. Той ще се проведе късно тази вечер с поименно гласуване. Не се изключва сценария за оставка на правителството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Премиерът: Ще избера демокрацията и правата на хората да гласуват
Премиерът: Ще избера демокрацията и правата на хората да гласуват
Росен Плевнелиев поздрави Кубрат Пулев за европейската титла по бокс
Росен Плевнелиев поздрави Кубрат Пулев за европейската титла по бокс