НОВИНИ

Старо свлачище застрашава пътя до Асеновата крепост

Старо свлачище застрашава участък от пътя до Асеновата крепост. Общината за втори път търси спешно финансиране от междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да укрепи трасето. Движението на земните пластове се активизира след поройните дъждове в края на лятото и разруши половината от пътното платно.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
12:22, 06.03.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Миналата година свлачището отнесе голямо парче от пътя за Асеновата крепост и селата Лилково, Яврово и Добралък. Скална маса, пръст и асфалт засипаха ерозиралия склон. Повече от шест месеца участъкът крие непредвидими рискове.

Настя Байрактарова: Много трудно се разминават тук колите, от една година е в това състояние пътят и никой не си мръдва пръста да оправи нещата.

Снеготопенето и предстоящите валежи налагат бързи действия.

Инж. Атанас Тошев, директор на Дирекция "Строителство, благоустройство и екология" към община Асеновград: Направили сме едни ограждания с чували с пясък, те от една страна ограничават движението на транспортни средства , от друга страна отвеждат повърхностните води да не попадат в свлачищното тяло.

Свлачището с фронт около 50 м е укрепено и сигнализирано, но ремонтът му трябва да започне спешно. В противен случай има опасност целия път да пропадне. За това община Асеновград подновява кандидатурата си за финансиране от комисията по бедствия и аварии. Искането е за 300 000 лева.

Инж. Атанас Тошев, директор на Дирекция "Строителство, благоустройство и екология" към община Асеновград: Имаме идейно решение за укрепване, което предвижда геобразна конструкция с анкери, които ще укрепят участъка.

От общинския бюджет са осигурени 30 000 лева за изготвяне на работен проект. С него при отпускане на средства възстановяването на пътя ще може да започне веднага след пролетното снеготопене. Дотогава забраната за движение на тежкотоварни автомобили и туристически автобуси до Асенова крепост остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българо-турско военно учение във Варненския залив
Българо-турско военно учение във Варненския залив
Нинова: Отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс е сделка между ГЕРБ и ДПС
Нинова: Отхвърлянето на ветото за Изборния кодекс е сделка между ГЕРБ и ДПС