НОВИНИ

Старовремски годеж пресъздадоха в Етнографския комплекс във Враца

Един забравен, но много атрактивен народен обичай беше пресъздаден в Етнографския комплекс във Враца. Атмосферата на възрожденските къщи и дворове стана естествен декор за старовремски годеж.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
12:51, 03.06.2018
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Във Врачанско годежът се нарича "пристануша", защото в повечето случаи момата е приставала на момъка и не е е налагало да бъде крадена. По традиция булката се иска с пита и варена кокошка, наниз пендари и богати дарове.

Тази година жури от общината избра между шестима кандидати двойката, който ще се ожени зрелищно с хиляди гости в местността Леденика във Врачанския балкан. Това са Аделина от Лом и Билян от Плевен.

Аделина и Билян, младоженци: Това, което ни събра е, че обичаме традициите, ходим по такива събития и ето, че дойде и нашият ред. - А не е ли това и най-добрия начин да бъдем патриоти.

Традицията повелява пристанушата да се обяви публично с гърмеж.

Днешният годеж дава началото на традиционния събор „Леденика", който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Калин Каменов, кмет на Враца: Миналата година съборът пожъна огромен успех, в него участваха над 15 хиляди любители на народните традиции и фолклор, като гости на младоженците ще седнат на трапезите над 1200 човека, заявили са участие и над 700 групи от цялата страна, които ще се надиграват.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Басейни в Русе може да не отворят това лято заради липса на спасители
Басейни в Русе може да не отворят това лято заради липса на спасители
Стъпала на знанието в сливенско училище
"Стъпала на знанието" в сливенско училище