НОВИНИ

Старозагорският митрополит Киприян ще донесе Благодатния огън от Йерусалим

Тази вечер очакваме от Йерусалим Благодатния огън. На мястото, където е погребан и възкръснал Иисус Христос, всяка година на Велика събота от векове до днес се появява небесния Благодатен огън. Между 19.00 и 21.00 часа тази вечер на правителствения ВИП на летище "София", българската църковно-държавна делегация, пристига от Йерусалим с Благодатния огън. И тази година делегацията е оглавена от Старозагорския митрополит Киприян.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
08:36, 15.04.2017
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Страстната седмица преди Великден беше изключително натоварена за митрополит Киприян. Само преди броени дни след 57 часа репетиции той застана на диригентския пулт на Старозагорската опера, за да дирижира "Реквием" на Моцарт. Идеята висшият духовник да хване палката е на директора на операта Огнян Драганов, който отправя своята покана след като разбира, че митрополит Киприян има отношение към музиката.

Още от 4-годишен Киприян ходи в църквата в родния Казанлък, за да слуша музика. По-късно родителите му го записват в детския хор в града. И от тогава до днес не минава и ден без музика в живота на духовника. Обича класическите произведения и джаз музиката.

Старозагорски митрополит Киприян: Музиката е закърмена в мен разбира се, от моите детски години, от моята майка, която ме насочи към музиката, след това в хоровата школа на покойната вече Петя Павлович - мама Петя в Казанлък, както след това и в Духовната академия от доцент Димитър Димитров, на когото изключително много дължа и дължа моето диригентско развитие в православната църковна музика.

Старозагорският митрополит умело съчетава ангажиментите си и в църковните дела в епархията. След повече от 130 години на Велики четвъртък той изми нозете на 12 църковници. Ритуала е повторение на случилото се преди Тайната вечеря, когато Божият син измил нозете на 12-те апостоли. Избранициите на духовника - 11 свещенослужители и един мирянин са на случаен принцип - единственото изискване е било да са православни и силно вярващи.

Старозагорски митрополит Киприян: Господ Иисус Христос, когато отишъл да извърши Тайната вечеря е измил нозете на своите ученици в знак на смирение и след това е извършил Тайната вечеря - така, че това е символиката и това е смисъла, че дори ние като духовници, като йерхипастери, ние сме длъжни да бъдем и слуги на своите свещенослужители и миряни, тъй като Бог ни е предопределил да бъдем такива, да бъдем слуги на нашия православен народ - да му помагаме, да го обгрижваме, да го обичаме.
Иван Джамджиев - мирянин: Чувствам се радостен и благодаря на Господ, защото всичко става с неговата воля. Току що взех причастието и надали съм заслужавал такава голяма чест.

Рано тази сутрин митрополит Киприян отлетя за Ерусалим начело на българската делегация, за да донесе у нас Благодатния огън, който да поеме към църковните храмове в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежението между Пхенян и Вашингтон продължава да расте
Напрежението между Пхенян и Вашингтон продължава да расте
Турция е разделена за референдума за конституционни промени
Турция е разделена за референдума за конституционни промени