НОВИНИ

Стартира фестивалът „Пловдив чете“

14-ото издание на литературния фестивал „Пловдив чете“ се провежда от днес до 12 юни. В рамките на форума ще бъде връчена наградата за високи постижения в съвременната поезия „Орфеев венец“ . Посетителите ще могат да открият нови и значими заглавия в „Алеята на книгата“. На Пловдив чете ще гостува и президентът Росен Плевнелиев.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
11:38, 06.06.2016 (обновена)
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Над 100 автори ще бъдат представени в дните на фестивала. 40 са издателствата, чиито произведения могат да се намерят на традиционната „Алея на книгата“ в центъра на Пловдив. Освен наградата за поезия „Орфеев венец“ ще бъде връчена и „Златна четка“ - за най-добро художествено оформление на книга.

Гергана Георгиева - представител на издателството домакин: "Задължително бих искала да поканя всички пловдивчани и гости на Пловдив утре на официалното откриване на Античен театър в 19.30 часа. При много лошо време, ще бъде обявено допълнително, събитието ще бъде в Концертна зала."
Димитър Минев - директор на НБ „Иван Вазов“: "Хубаво е, че в този период, в същата тази седмица, в която се провежда „Пловдив чете“, се събират и инициативите на президента „Чети с мен“. Той самият ще гостува на 11 юни.

Президентът Плевнелиев, както и известни писатели, актьори и певци, ще представят откъси от любими книги в събота в Цар Симеоновата градина. Проявата е част от Националната кампания за насърчаване на четенето, която се провежда едновременно в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5-годишният Асен от Белоградчик се нуждае от помощ
5-годишният Асен от Белоградчик се нуждае от помощ
Трима загинали при влакова катастрофа в Белгия
Трима загинали при влакова катастрофа в Белгия