България отбеляза Европейския ден на труда в София с трудова борса и за първи път - платформа за онлайн търсене на работа. Тя позволява на работодатели и търсещите работа не само физически на място да се срещнат, но и в реално време онлайн. Проектът се осъществява от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта с подкрепата на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Новата платформа е и нова възможност за хора, търсещи работа и работодатели от цяла Европа да се регистрират, свързват и комуникират напълно безплатно, без да е необходимо присъствието им на място.

В Европейския ден на труда, чрез новата онлайн платформа на мрежата за намиране на работа EURES, 300 работодатели, от които 190 от България, обявиха 2000 работни места на провелата се трудова борса в София. Търсещите работа, които се регистрираха успешно в сайта бяха над 1300.

Зорница Русинова, зам. министър на труда и социалната политика: За нас възможността за тази международна платформа, която освен в България се случва и в интернет пространството, е добра защото виждаме интерес не само от българи, които могат да започнат работа в тези фирми, но и от други представители на европейските страни. Самата платформа работи кампаниино, за да може все повече хора да участват в нея, мрежата EURES е една от устойчивите инициативи, в които през последните години България участва и виждаме, че тя все повече се актуализира, модернизира се.

По данни на Министерството на труда и социалната политика, страната ни става все по-привлекателно място за работа. Основният фактор за това е поетият от правителството ангажимент за ежегодно нарастване на доходите с по 10%, като в секторите на високите технологии то е с близо 20 на сто. Все повече се търсят висококвалифицирани кадри и специалисти.

Зорница Русинова, зам. министър на труда и социалната политика: Целта ни е да привличаме работна ръка и да решаваме проблемите на нашите работодатели, и мисля, че тази платформа и възможностите, които ни дават мрежите EURES е точно в тази насока.
Полина Маринова, директор регионална служба по заетостта - София: Ако тук в залата в момента има 30 работодателя, които могат да провеждат интервюта присъствено, освен тях на онлайн платформата имаме вече над 140, процесът е много динамичен, всеки може в рамките на събитието да се регистрира, да обяви своите работни места от една страна, ако е в ролята на работодател и от друга страна, ако търси работа да създаде свой профил в тази платформа също може да организира чат или среща с бъдещия си работодател.

От социалното министерство и от Агенцията по заетостта са си поставили за цел да помогнат и на българите, които работят и живеят в чужбина, да открият възможност да се върнат у нас. Семейство Попови искат да работят в България. Тя е зъботехник, а съпругът й сондьор, 16 години са работили по специалността си в САЩ.

Тельо Попов: Аз имам отворен път и към Америка, защото имам и американско гражданство, но искам да съм тук, или в Европа, за да съм по близко до фамилията, семейството си.
Христина Попова: Предпочитаме да работим в тази държава, да развиваме икономиката на тази държава, да си плащаме данъците, не да работим в други държави, защото в края на краищата ние сме си българи. Дълбоко в душата си оставаме българи.

Възможност за работа търси и Ивайло, който до края на годината се очаква да завърши висшето си образование.

Ивайло Трендафилов: Досега работех във фирма, която се занимава с консултантски услуги. За първи път си търся работа, досега работех на първата работа след като завърших гимназия.

На борсата той успя да се срещне и лично с работодатели.

Йоанна Кондова, специалист човешки ресурси в голяма търговска верига: Намирането на служители е предизвикателство, сигурна съм ,че не само за нас, но ние влагаме страхотни усилия, намираме все нови и нови варианти, канали, чрез които да набираме кандидати.
Антония Драгиева, специалист човешки ресурси: Първо е страхотно да бъдем част от форума, защото имаме възможността да се запознаем и с други колеги и така да се сравним къде се намираме, какво търсят другите и какво предлагаме и ние, Чудесно е, защото можем да се срещнем с много квалифицирани и страхотни кадри, аз съм очарована от CV-тата, които получавам защото българите са страшно компетентни хора.

Проведената борса, както и пускането на онлайн платформата, са част от проекта за изграждане на "Национална EURES мрежа" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Инициативите продължават.

Зорница Русинова, зам. министър на труда и социалната политика : Амбицията на Министерството на труда и социалната политика, както и на Агенцията по заетостта е да продължи с подобни инициативи, една от успешните инициативи, които реализираме през тази година са множеството кариерни форуми в европейски страни, там където има концентрация на български студенти.

Следващият такъв форум ще се проведе в Холандия през есента.