НОВИНИ

Стартира първият етап от схемата "Обучения и заетост за младите хора"

30 000 000 лв. ще осигурят заплати на младежи до 29 години. В бюрата по труда в цялата страна вече се приемат заявки едновременно от кандидат-работодатели и от безработни младежи. Още в първата седмица предложенията за работа от общински предприятия и администрации са запълнили предвидените за тях бройки и вече се приемат заявления единствено от частния сектор.

bnt avatar logo
от Ива Милорадова
06:42, 28.01.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Кандидат-работодател в схемата е и Евгени Илиев, който за втори път търси трима души до 29 години за своята IT фирма. Средната заплата на бъдещите му служители ще бъде около 800 лв.

Евгени Илиев - кандидат-работодател: "Преди 4 години ако не се лъжа участвахме по една програма -"Ново начало". Не всички кандидати са с достатъчно добра подготовка, тази работа не се отдава на всеки... Общо взето сега се надявам да попаднем на най-добрия подбор. Кандидати, които искат да се реализират в сферата на компютърната техника, а и също могат да получат една възможност за дългосрочно обвързване с нашата компания".


;

Вече повече от 200 работодатели са кандидатствали по програмата само в столичното бюро по труда "Сердика". Поне толкова са и младежите потърсили тук 6 месечна работна възможност.

Гергана Богданова - главен експерт в бюро по труда "Сердика": "Самите работодатели заявяват работните места, изискванията към тях за бъдещите работници - след като си подадат заявлението те се насочват към работодателя. Могат да се информират на официалната интернет страница на Агенцията по заетостта. Много подробно е обяснено и освен това са приложени всички формуляри".

По време на програмата във фирмата участник може да бъде осигурена и 3-месечна заплата, равна на 1/2 от минималната работна заплата, за наставник на младите служители. Схемата ще има и втори етап, в който младежи ще бъдат обучавани и преквалифицирани, а след това насочвани към заетост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция ще експулсира до 80 000 бежанци
Швеция ще експулсира до 80 000 бежанци
Жители на Стрелча на протест пред Народното събрание
Жители на Стрелча на протест пред Народното събрание