НОВИНИ

"Стационарни дрегери за алкохол" – в какви случаи ще се използват?

От първи юли вместо кръвна проба за алкохол, шофьорите могат да избират тест с доказателствен анализатор, наричан още "стационарен дрегер". Промяната в наредбата на МВР, здравното и правосъдното министерство, подготвена от десетина години влезе в сила от началото на месеца.

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 10.07.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Любка Маринова, експерт по пътна безопасност: Шофьорите могат да ползват в такъв случай, след като те не са доволни или нещо има някакво съмнение в тях, когато, разбира се, алкохолът е над 0,5 на хиляда, могат да избират този уред - стационарният доказателствен анализатор или кръвният тест.

Маринова обясни, че са четири случаите, в които шофьорът може да избере този нов уред: когато водачът откаже проверка с техническо средство за измерване на алкохол, не приема показанията на техническото средство, когато извършената проба с техническото средство е некачествена или невалидна и когато физическото състояние на лицето не позволява извършване на проверка с техническо средство - сегашният дрегер.

Стационарният анализатор и дрегерите са на един и същ принцип, но той е "толкова точен и съвършен", колкото и една кръвна проба, това е разликата, поясни Маринова.

Според председателя на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов въпреки че като идея е чудесно, трябва да се степенуват нещата.

Йонко Иванов, председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото подготовка : Според хората, които се занимаваме с тази тематика трябваше да се направи екшън план година година и половина да се хвърлят доста средства и усилия върху маркировка, асфалтови покрития, защото никой не говори за намаляване на коефициента на сцепление поради намаляване на коефициента на сцепление на пътя, а това е част от пътя. А всеки казва, че 95% от ПТП-тата са по вина на човешка грешка. нека да стане ясно, че не е така. в Европа са 60 на 40, останалите 40% са институции, участъци, контрол и организация на движението.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъждът наводни улици и приземни етажи в Мизия
Дъждът наводни улици и приземни етажи в Мизия
Показват автентични български носии в Карлово
Показват автентични български носии в Карлово