НОВИНИ

Статутът на европейците и британците - приоритет при преговорите по Брекзит

Статутът на европейските граждани в Обединеното кралство и този на британците в Европейския съюз ще е приоритет в преговорите между Лондон и Брюксел. Това обеща британският премиер Тереза Мей. Подходът ѝ към въпроса обаче предизвика доста полемики на Острова и обвинения, че се готви да използва човешки съдби за разменна монета.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:01, 30.03.2017
Чете се за: 01:31 мин.
По света

Едно от първите неща, които Тереза Мей възнамерява да договори с Брюксел, е уреждане на ситуацията с около 3 милиона граждани на страни членки на Европейския съюз във Великобритания. Тя обвърза резултата със съдбата на 1 200 000 британци в Европа. Решена да изпълни изразената на референдума воля на народа, Мей не пожела да подходи позитивно и да гарантира социалните права на европейците без преговори. Въпреки че опозицията я призова да направи такъв жест:

Даян Хейтър, баронеса на Кентиш таун: "Тези хора искат да знаят сега какво ще им се случи, не след 2 години, нито дори след 12 месеца. Те не могат просто да ударят спирачка на живота си. Затова искам да кажа на правителството - не може да разигравате бъдещето на хората. Те са твърде ценни, за да ги използвате като разменна монета в преговори".

Приетата от Камарата на лордовете поправка в закона за задействане на Брекзит беше отхвърлена от Камарата на общините, която е доминирана от привърженици на излизането от Европейския съюз. А правителството хвърли вината за създалото се положение върху европейските лидери.

Дейвид Дейвис, министър за Брекзит: "Европейските граждани в Обединеното кралство допринасят много за икономиката и обществото ни. Без тях щяхме да сме по-бедни. Но Европейският съюз даде ясно да се разбере, че не може да обсъждаме този въпрос преди премиерът да обяви официално, че Великобритания иска да се оттегли от съюза".

"Депутатите ще имат последната дума по въпроса", обеща Мистър Брекзит. Също както гарантира, че макар и да не е записано черно на бяло в закона, британският парламент накрая ще каже "да" или "не" на евентуалното споразумение на Мей с Евросъюза.

Това обаче остава една от множеството неизвестни в сложната система от британско-европейски уравнения, която трябва да бъде решена само за 2 години. Защото, както отбелязаха от лейбъристката опозиция, само гаранции от който и да е министър нямат никаква стойност. Тъй като в един момент министър може да е някой друг.

Някои европейски имигранти във Великобритания споделят това мнение.

Ула Тисен, имигрант от Германия: "Когато се преместихме тук, като бях още дете, непрекъснато ме питаха: "Как можа да се случи това с нацистите в Германия?" Сега, разбира се, британците вече знаят как се е случило. Правителството прави това, което повтаряха непрекъснато журналисти, които лъжеха. Много съм притеснена от посоката, в която върви тази държава"

Тепърва ще става ясно дали Тереза Мей би вкарала в политическата игра установените на Острова европейци в опит да се договори за достъп до единния европейски пазар. Такъв, категоричен е Евросъюзът, е немислим, ако Лондон не гарантира и занапред фундаменталната свобода на придвижване. А Мей обещава да ограничи имиграцията от Европа. Това, както стана ясно миналото лято, искат малко повече от половината британци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха първият в страната интермодален терминал
Откриха първият в страната интермодален терминал
Еднодневните договори за работа в земеделието могат да се заверяват и в интернет
Еднодневните договори за работа в земеделието могат да се заверяват и в интернет