COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Стефан Цанев: Днес ние нямаме образование за подготовка на държавници

Малко е комично, че днес политиците все се нагласят точно под портрета на Левски, като ги снимат и той стои като ореол над главите им. Това е доста рисковано сравнение. Той не се е борил, за да заеме висок чин, а обратното - казвал е, че ако на някого му сече главата повече, той сам ще му предложи своето място. Това днес е много актуално, защото обикновено начело на държавата се оказват доста неподготвени. Това заяви в "Още от деня" по БНТ писателят Стефан Цанев.

от БНТ
19:07, 19.02.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Според него доста случайни хора попадат начело на държавата. "Защото да управляваш една кола, самолет, се учи, но да управляваш държавата, е много по-отговорно. Ние нямаме такова образование в България за подготовка на държавници", допълни писателят.

Стефан Цанев - писател: Диктаторските режими са по-чувствителни на тази тема. Един диктатор, за да се задържи на власт, той не разчита на мнозинството, както днеска един държавник, той разчита да се огради с умни и опитни хора, които да управляват заедно с него. Ние се присмиваме на Тодор Живков за ловната дружинка или на цар Борис, който се огражда с писатели, философи, с умни хора, но това никак не е случайно. В нашата държава и държавите наоколо много по-добре би било да се избират умни и учени хора да управляват държавата. Защото демокрацията има един недъг, че мнозинството винаги избира да го управляват хора, равни на неговите способности и ум, а по-умните, по-образованите, те се игнорират от мнозинството, защото не са равни на него.

Според Цанев има неща, които се премълчават, неща, които е казал Левски. "Той на няколко места говори, че е отдал живота си за освобождението на отечеството, че каквото губи, губи само той, каквото печели, печели цял народ. Между другото това сега е доста обърнато при нашите политици. Днес - каквото печеля, печеля само за себе си, каквото губя, губи цял народ", коментира Цанев.

Мисълта, която го тормози и до днес, е че сега го величаем Левски и говорим за него прекрасни неща, но приживе той е бил изоставен и предаден от всички и това не е от страх. "Като проследявах свидетелските показания на процеса, колкото Левски се е държал по-гордо и достойно, толкова свидетели са освирепявали и са крещяли срещу него", каза още Цанев.

И допълни: "Съвършенството на една личност предизвиква възхищение, но по-често това се превръща в завист и омраза, такова нещо се е случило и с него".

Вижте още от разговора във видеото.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
570 000 лв. за модернизацията на Клиниката по неврохирургия в болницата във Варна
Застудяване и валежи днес
Застудяване и валежи днес