След като през последните няколко месеца на пазара се появиха книги, разказващи за американското президентство при управлението на настоящия президент Доналд Тръмп, сега хит на пазара се превръща мемоарна книга на стенографката на бившия американски лидер Барак Обама, пише сп. "Мадам Фигаро".

Барак Обама, 44-ия президент на САЩ
Барак Обама, 44-ия президент на САЩ © БТА

Книгата е озаглавена "Добро утро, Господин Президент!" и е написана от Бек Дори-Стейн. В нея тя разказва за вълнуващото си преживяване да бъде стенографка в администрацията на Белия дом в периода 2012- 2017 г.

Бек е по професия преподавателка по английски език. Един ден през 2012 г. тя се натъкнала на малка обява, че се търси стенографка в Белия дом и кандидатства, твърдо убедена, че изобщо няма да я вземат там. За нейна изненада я наемат на работа. Всичко това, както и любопитни преживявания в Белия дом, тя разказва в 450 страници. Книгата не е задълбочен политически анализ, тя отвежда читателите в Белия дом и разкрива тънкостите на протокола в президентството, пречупен през погледа на Бек, за която всичко това е напълно непознато.

​Мишел Обама тръгва на турне, за да представи мемоарната си книга​

​Мишел Обама тръгва на турне, за да представи мемоарната си книга​

Бившата американска първа Мишел Обама обяви, че ще потегли на турне в 10 американски града, за да представи мемоарната си книга "Becoming" ("Да станеш...

В книгата 32-годишната авторка споделя, че ѝ е било много трудно в началото да се адаптира към стенографската професия. Като преподавател, тя е трябвало да проявява всячески усилия, за да привлече вниманието на децата в училище. Като стенограф тя е трябвало да се научи на обратното, да остава незабележима и да не отвлича вниманието си от онова, което се говори в Овалния кабинет или на други места, на които говори Барак Обама. Бек стенографира и записва речите на Обама, интервютата му, разговорите по време на срещите му. После сваля записите, които се архивират.

Оперната певица Мила Михова с нова книга

Оперната певица Мила Михова с нова книга

Нова книга и пробив на международната сцена са новините, които поднася на почитателите си младата оперна певица Мила Михова. „Не е за вярване" е загла...

Барак Обама на посещение в Испания
Барак Обама на посещение в Испания © БТА

Младата дама решава да напише книгата, след като напуска Белия дом през 2017 г. малко след идването на Доналд Тръмп там.

Преди публикацията на книгата си тя се консултира с юридическия екип на президентството, който се запознава с ръкописа и дава зелена светлина за отпечатването. Сега към творбата проявява интерес Холивуд. Студио „Юнивърсъл“ е откупило правата за екранизацията ѝ.

Барак Обама с германския канцлер Ангела Меркел
Барак Обама с германския канцлер Ангела Меркел © БТА / АРХИВ
Обама критикува Тръмп в публична реч, той отговори, че е заспал

Обама критикува Тръмп в публична реч, той отговори, че е заспал

Бившият американски президент Барак Обама разкритикува републиканците за безрезервната им подкрепа към Доналд Тръмп. Обама определи поведението на сег...

Младата дама споделя, че през петте години в Белия дом ѝ е липсвало семейството, но признава, че е водела царски начин на живот - пътувания с президентския самолет, лични лекари, нощувки в петзвездни хотели, охрана. В книгата Бек разкрива работохолизма на Обама, който обичал да пътува през нощта, за да е сутринта в ранни зори на съответното място, готов за срещи с местните представители.

Бек разказва и за двата месеца, които е прекарала в Белия дом след идването на Тръмп на власт. Всичко било коренно различно. Първите дни на Тръмп в президентството били белязани от хаос, като след няколко месеца напуснала.