НОВИНИ

Стенограмата за КТБ: Партиите се разбират на цената на парламентарни избори

Както знаете , вчера на сайта на президенството беше публикувана първата стенограма от консултативната среща на парламентарно представените партии заради КТБ. Тя се е провела в разгара на кризата, на 29 юни 2014 г. Три са основните изводи от разговорите, първо партийните лидери и управляващите дискутират състоянието не само на КТБ, но и на други банки. Второ, основната причина за кризата всъщност са медиини публикации и трето - партиите успяват да се разберат за обща позиция по закуса с цената на предсрочни избори.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:24, 10.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Според публикаваната стенограма срещата продължава три часа. Освен парламентарно представените политически партии в 42 НС на нея присъстват част от министрите на кабинета Орешарски, управлителя на БНБ Иван Искров и подуправителя Калин Христов.

Още в началото на заседанието президентът Росен Плевнелиев заявява, че ситуацията изисква спешни действия, защото има риск от дестабилизиране на банковата система. Освен това призовава разговорът да си остане в президенството.

Според изнесената от Иван Искров информация само в рамките на два дни са изтеглени от банковия сектор общо 890 млн. лв., което Искров определя като едно "голямо изтичане". Той обаче не признава вина на БНБ и дори уверява, че КТБ е била изключително ликвидна банка, която обаче не е издържала на рязкото изтегляне на пари от нея. Конкретна причина обаче за кризата, Искров така и не посочва.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, който тогава е в опозиция, иска да се говори и за останалите засегнати банки, чиито имена обаче поне частично са заличени от стенограмата. Според Борисов двама са виновниците за кризата - министърът на финансите и шефът на ДАНС. Той дори настоява да бъдат уволнени и посочва, че това не е трудно и самият той бил уволнил 20-30 министри, докато е управлявал. Борисов обаче е категоричен, че изцяло подкрепя БНБ.

Самият Пламен Орешарски, който е премиер тогава, защитава министъра си и дори заплашва, че ще обърне говоренето срещу банковия надзор и работата, която той е свършил. Той дава за пример фалита на Леман Брадърс в САЩ и това, че американският финансов министър не си е подавал оставката.

Председателят на тогавашното Народно събрание Михаил Миков през цялото време на срещата иска да разбере повече. Миков дори обяснява, че се е запознал със ситуацията от медиите.

Управителят на БНБ предлага седем мерки, с които да се пресече негативното отражение върху банковия сектор. Първо, да се спрат медийните източници, сеещи лъжливи слухове. Второ, държавата да противодейства срещу определяната като криминална атака срещу банките. Трето, четвърто и пето да се подкрепят действията на Българската народна банка за ликвидна подкрепа. Шесто, незабавно да бъде уведомена Европейската комисия и седмо, да се излезе с обща декларация на парламентарно представените партии, за да се успокоят хората.

Представителите на реформаторския блок Меглена Кунева и Радан Кънев апелират да се говори на хората, за да няма паника. Кунева дори съветва да се използва гръцкият опит от финансовата криза.
Управляващите са категорични, че трябва да се успокои населението, като образованите сами са спрели да теглят парите си от банките, според наблюденията на участващите в срещата.

В крайна сметка представителите на партиите се разбират да излязат с обща декларация и договарят предсрочни избори. Цялата стенограма може да бъде прочетена на страницата на президентството.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдиите изслушват кандидатите си за следващия ВСС
Съдиите изслушват кандидатите си за следващия ВСС
Национална конференция на Висшия адвокатски съвет в Габрово
Национална конференция на Висшия адвокатски съвет в Габрово