НОВИНИ

В окото на бурята: Стихията Флорънс продължава с порои и наводнения

По източното крайбрежие на САЩ Флорънс отслабна от ураган до тропическа буря. Прогнозите обаче са за още катастрофални порои и наводнения през следващите дни в Северна и Южна Каролина. Според информацията до момента има пет жертви. Вижте прякото включване от Северна Каролина на Младен Петков.

bnt avatar logo
от Младен Петков
20:08, 15.09.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Проточващата се безмилостна атака на Флорън" носи допълнителни значителни поражения. В брифинга си губернаторът на Северна Каролина Рой Купър предупреди, че щатът е изправен пред епични количества дъжд.

Бавно движещата се система се очаква да доведе до прииждане на реки, затваряне на ключови пътни артерии и прекъсване на тока на милиони.

;

По някои изчисления милиони могат да останат без ток в продължение на няколко седмици. Първите засегнати в петък - денят, в който Флорънс удари крайбрежието, бяха жителите на Ню Бърн и Уилмингтън.

В Ню Бърн операциите продължават за спасяването на около 500 бедстващи. Хората там се сблъскаха с паднали дървета, разрушени сгради и наводнени улици. Подобна бе картината и в Уилмингтън:

„Къщата се разтресе от пристигналия силен вятър, който удари цялата къща. Стана ясно, че много комини са се срутили и аз се притесних за нашия", заяви Макъл Смит от Уилмингтън.

Патрик Кембъл от противопожарната служба в Уилмингтън констатира:

„В града има огромни щети - паднали клони и дървета, повалили със себе си електроснабдителни мрежи."
;

Днес властите заявиха, че опасността не е преминала и предупредиха, че дни след спиране на дъждовете ще има наводнения, дори на места, невиждали прииждане на реки до сега.

Придошлата вода, паднали дървета, паднали електропроводи се очаква да създадат най-много проблеми на югоизточната част на щата.

Екипи от над 20 щата участват в спасителните операции заедно с множество федерални агенции и Националната гвардия. Президентът Доналд Тръмп написа по адрес на оказващите помощ: „Америка се гордее с вас." Президентът Тръмп се очаква да посети засегнатите райони следващата седмица.

Ако имате семейства и близки в Северна и Южна Каролина, свържете се с тях и им кажете, че е изключително важно да слушат препоръките на местните власти и да следят онлайн картите с прогнози за наводнения в техния район.


Българското посолство във Вашингтон е разкрило кризисен щаб. При необходимост от съдействие, можете да се свържете с посолството на телефони: +1 (202) 387-5770, +1 (202) 387-0174, да поискате съдействие от най-близкото представителство на друга държава-членка на ЕС или да потърсите най-близкия пункт на Червения кръст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатурата за нов министър на транспорта ще се обсъди на Коалиционен съвет
Кандидатурата за нов министър на транспорта ще се обсъди на Коалиционен съвет
Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал в многобоя
Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели бронзов медал в многобоя