НОВИНИ

Болница в Пловдив предлага стипендии за студенти по здравни грижи

Липсата на медицински сестри е проблем навсякъде, но най-остър е недостигът им в детските отделения. За това алармират от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където, за да привлекат кадри, предлагат стипендии за студентите от специалността по здравни грижи. Вижте повече по темата от нашия репортер Росица Колева.

bnt avatar logo
от Росица Колева
08:42, 10.10.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Деца от цяла Южна България се лекуват в Педиатричната клиника на университетската болница, където сестринският персонал е на ръба на допустимото.

проф.Иван Иванов, началник клиника по Педиатрия: В момента ние имаме 42 сестри, на нас ни трябват поне 56. При такъв сестрински състав, чиято средна възраст е над 50 години. Ние в бъдеще ще ставаме все по малко и по малко и вече сигурно ще дойде време когато трябва да съкращаваме легла.

Сега следването за медицинска сестра продължава 4 години, след което тепърва може да се специализира Педиатрия. От гилдията настояват да се върнат старите по-кратки образователни стандарти.

Калина Йочкова, старша сестра в клиника по Педиатрия: Когато закриха профила детска медицинска сестра се усети отлив от детско здравеопазване, децата са 1 специфично звено...и грижата за тях е по-специфична.

Последните увеличения на цените на клиничните пътеки в педиатрията, пулмологията и акушеро-гинекологията са вдигнали с 300 лв. заплатите на сестрите в тези отделения, казват от болницата.

Ивелина Божинова, главна сестра на УМБАЛ "Св Георги": И сега вече те са доста по-спокойни. Като средна брутна работна заплата за болницата медицинските специалисти получават между 1600 и 1700 лв.

За да привлече ценните кадри, болницата отпуска стипендия от 200 лв. на месец за студентите по здравни грижи. Покриват се и семестриалните такси. Завършилите имат ангажимент да сключат 5-годишен договор със здравното заведение, а ако финансирането е било за половината време на следването - трудовият договор е за 3 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира се ситуацията във Ветово след акцията срещу телефонните измамници
Нормализира се ситуацията във Ветово след акцията срещу телефонните измамници
Телефонните измами: Защо хората се подвеждат?
Телефонните измами: Защо хората се подвеждат?