НОВИНИ

Столетница атакува местната власт в Германия

Освен изборите за Европейски парламент на много места в ЕС ще се провеждат и местни избори. В Германия една 100-годишна дама, бивша учителка по физическо, иска да влезе в градския съвет, за да реши проблема с липсата на възможности за спорт на младите хора. Шансовете да бъде избрана съвсем не са малки. За най-възрастната кандидатка за политически пост разказва Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:44, 15.04.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Лизел Хайзе иска да влезе вътре. В градския съвет на Кирххаймболанден. Градчето се намира в югоизточната част на провинция Райнланд-Пфалц. Преди няколко седмици тя е навършила 100 години. Централната й предизборна тема е възстановяване на плувния комплекс в града.

Лизел Хайзе, кандидат за градски управник: На това място имаше детски рай. Най-голямата грешка е, че той беше унищожен и превърнат в едно нищо.

Преди осем години, поради финансови причини, откритите басейни са затворени. Там, където 100-годишната дама някога е плувала, сега расте трева. Трагедия е това, смята Лизел Хайзе и се бори за възстановянето на комплекса. Някои от съгражданите й гледат отчуждено на желанието й да влезе в политиката заради преклонната й възраст, но много други я подкрепят.

Силвиа Каспер-Щюбер, съгражданка: Смятам, че отговорност може да се поема независимо от възрастта. Най-важна е отдадеността. Независимо дали сте на 18, на 80 или а 100.

Идеята да влезе в политиката не идва от Лизел Хайзе, а от група независими граждани. Тя приема, защото има вече натрупан житейски опит и добър подход към хората. На 100 години е психически и физически във върхова форма. А кампанията й дава още повече енергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израелски учени принтираха 3D сърце
Израелски учени принтираха 3D сърце
Ще бъдат ли възстановени по-високите данъци и такси след като КС ги отмени?
Ще бъдат ли възстановени по-високите данъци и такси след като КС ги отмени?