НОВИНИ

Столичани отново биха избрали Фандъкова за кмет, ако се кандидати наесен

Изследване на Центъра за анализи и маркетинг показва, че столичани отново биха избрали Йорданка Фандъкова за кмет на София, ако тя се кандидатира на предстоящите местни избори. Според резултатите има немалка вероятност за балотаж между нея и настоящия омбудсман Мая Манолова, ако и тя бъде кандидат. Кандидатурите и на двете все още са под въпрос.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:26, 15.07.2019
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Ако изборите за кмет на София бяха днес, то Йорданка Фандъкова щеше да се очертае като фаворит още на първи тур, сочи изследването.

;

Тя би повела с 36% подкрепа. На второ място се нарежда евентуалната кандидатура на Мая Манолова. За нея биха гласували 23 на сто. Социолозите казват, че може Фандъкова да спечели още на първи тур, но ако Мая Манолова участва, е по-възможно да се стигне до балотаж между тях.

А ако това се случи, над 38% от гражданите биха избрали Фандъкова. Въпросът е дали двете изобщо ще се кандидатират.

;

Дали ГЕРБ ще издигне отново Фандъкова ще стане ясно през септември. Самата тя коментира, че вместо да мисли за изборите и дали би се кандидатирала, предпочита да се съсредоточи в настоящите си ангажименти.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Виждам , че и БСП вървят номинации, съвсем естествено партийни структури номинират гoспожа Манолова като знаково лице на БСП. Така че всеки ще вземе своето решение и ще го обявим, когато наближат изборите.

Засега Мая Манолова се дистанцира от партийна номинация.

Мая Манолова - омбудсман на България: Каквито и планове да имам, за каквито позиции да кандидатствам, това ще бъде единствено и само като гражданин с подкрепата на гражданите. Аз отдавна приключих с партиите.
;

Колкото до подкрепата, която биха получили партиите, изследването показва, че в София на първо място са ГЕРБ с почти 29% подкрепа. Със 7 на сто по-малко са избрали левицата.

С голяма разлика, на трето място е "Демократична България", а след нея е евентуална партия с подкрепата или с участието на Слави Трифонов.

Това са 4-те от общо 8 партии, които биха формирали столичния общински съвет, ако изборите бяха днес. Останалите са ВМРО, СДС, "Атака" и ДПС.

;

Проучването сочи още, че на вота през октомври 54.6% от жителите на София със сигурност смятат да гласуват. На другия полюс са 13.8%, които нямат никакво намерение да ходят до урните. Анкетираните посочват, че следващият кмет ще трябва да се заеме на първо място с чистотата на града, а като втори проблем посочват ремонтите на улиците. Искат още по-редовен градски транспорт, по-чист въздух и повече паркоместа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 130 са жертвите на наводнения в Южна Азия
Над 130 са жертвите на наводнения в Южна Азия
Медицински служители излязоха на протест в Ямбол
Медицински служители излязоха на протест в Ямбол