НОВИНИ

Столична община с нови електронни услуги за граждани

Над 80 на сто от българите все още предпочитат да получават услуги „на гише". Това показват данни на държавната агенция за електронно управление. Пъpвoнaчaлнитe cтъпĸи зa въвeждaнeто нa eлeĸтpoнно правителство стартираха преди близо 20 години, въпреки това страната ни все още остава далеч зад останалите европейски държави. На този фон от Столичната община представят нов пилотен проект, който трябва да преодолее бюрокрацията при записването на деца, първоначално в 20 детски градини.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:24, 08.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Столичната община предлага онлайн общо 50 услуги. Все още обаче повечето хора предпочитат да чакат на гише. През 2017-та едва 4 милиона лева от данъците на софиянци са платени по електронен път. Всяка година броят на желаещите да използват този тип услуга нараства с 10 процента.

До момента общината е отворила 27 информационни масива с данни, до края на тази година се очакват още 23, свързани предимно с дейността на Центъра за градска мобилност и Направление ,,Архитектура и градоустройство".

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Участваме активно в работните групи към Държавната агенция за електронно управление, за да идентифицираме онези услуги в общините, които се ползват от най-много хора. До този момент сме идентифицирали 13 такива."

От началото на следващата учебна година трябва да се облекчи и приема на деца в детските градини. Родителите няма да носят документи, които се издават от общината.

Йорданка Фандъков, кмет на София: "Това са удостоверения за раждане и най-вече удостоверенията за настоящ адрес. Тази информация ще се получава служебно."

Данни на ЕК показват, че Малта, Дания, Швеция, Естония и Норвегия са в топ пет на страните с най-добра онлайн администрация. У нас изграждането на електронното управление продължава вече 16 години.

Томислав Дончев, вицепремиер: "На първо място трябва да се разделим с илюзията, че въвеждането на електронното управление е като запалването на лампичките на коледната елха. Включваме, светва и всички сме доволни и ръкопляскаме. Това е поетапен процес, където включването на всяка следваща система ще отнема време."

Последните проучвания показват, че у нас има близо 4,6 милиона потребители на мобилен интернет и около 1,5 милиона на стационарен. Същевременно делът на активните потребители на онлайн услуги не надвишава 7 на сто.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата и ВКС се обявиха против прибързани промени в Наказателния кодекс
Прокуратурата и ВКС се обявиха против прибързани промени в Наказателния кодекс
Неизвестни крадат излезли от употреба автомобили в Пловдив
Неизвестни крадат излезли от употреба автомобили в Пловдив