НОВИНИ

Столична община ще приложи възможно най-ниския данък за стари коли

В София собствениците на стари автомобили ще плащат възможно най-ниската сума, заложена в новия закон за данъци на автомобили. Това каза за "По света и у нас" заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов. Така столичани няма да усетят рязко увеличаване на данъците. Карина Караньотова по темата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:12, 07.11.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Според новоприетия закон мощността на двигателя ще се умножава по годините на колата и това ще е имущественият компонент, той пък се умножава по екологичната категория на колата и така се получава годишният размер на данъка върху превозните средства. Задача на общинските съвети е да решат колко ще бъдат налозите.

Дончо Барбалов, зам.-кмет "Финанси и стопанска дейност", СО: Ще предложим за 2019 г. равнищата да бъдат минималните, които закона допуска след неговата промяна, за различните класове превозни средства, целта ни е да дадем възможност хората да свикнат с новия начин за изчисляване на данъка.

Хората с по -екологични автомобили ще усетя данъчно облекчение и това трябва да е стимул за подновяване на колите. Христо Перчемлиев има автомобил на повече от 20 години и не е доволен от промените.

Христо Перчемлиев: Ще ударят беднотията, но нищо не може да се направи. - Ще си купите ли по-нова кола сега? -Имам голямо желание, ама дали ще ми се отдаде възможност.

И в досегашната формула съществуваше имуществения компонент, но сега границите за определяне на данъка са по-широки. Мощност на автомобилите беше решаваща, като всички коли над 130 коня минаваха под един знаменател. Заради неефективния контрол отпада и отстъпката за наличието на катализатор, данъчни облекчения не се предвиждат и за автомобилите с монтирана газова уредба.

За електрическите превозни средства няма промяна, те продължават да бъдат освободени от данък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АБВ настоява за позиция по договора САЩ - Русия за ракетите със среден обсег
АБВ настоява за позиция по договора САЩ - Русия за ракетите със среден обсег
Гражданска отговорност за рисковите водачи - Алекси Стратиев и Емил Панчев
"Гражданска отговорност" за рисковите водачи - Алекси Стратиев и Емил Панчев