НОВИНИ

Столични училища с превантивни мерки срещу мръсния въздух

Опасно мръсен въздух в София и в петък очакват метеоролозите. Прогнозата е, че тогава нивата на фините прахови частици във въздуха ще са три пъти по-високи от допустимите. Заради предупреждението се очаква училищата за първи път да приложат превантивни мерки като ограничаване на заниманията на открито и по-често почистване на помещенията.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:12, 05.12.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В столичното 140-то училище учат около 20 деца с хронични дихателни проблеми. Шестокласничката Цветелина от пет години е с астма.

Цвети живее близо до училището и обикновено ходи пеша. В дните с мръсен въздух обаче се налага да я карат с автомобил.

Цветелина Младенова - ученик: За да не дишам този мръсен въздух, защото като го дишам ми става зле дишането, почвам да кашлям и се стига до пристъп.

В дните с критично мръсен въздух децата, с хронични дихателни проблеми, като Цвети ще могат да отсъстват от училище по преценка на родителите.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието: Те могат да не посещават училище, защото за да посетиш училище трябва да извървиш определен път в определени условия. Ние искаме това да бъде избегнато по отношение на живота и здравето на децата.

Родителите трябва да уведомят класния ръководител за отсъствието. Ако заболяването на детето е отразено в личната му профилактична карта отсъствията ще се извиняват без бележка от личния лекар.

Ирина Евгениева - майка на Цветелина: Като родител съм много доволна. Няколко дни стоейки си вкъщи можем да овладеем нещата докато премине мръсния въздух.

Мая Зафирова - директор на 140 СУ "Иван Богоров": Във всяко едно училище има допълнителни графици на учителите с часове за консултация. Тоест, дори и нещо да е пропуснато детето има възможност кога да си го навакса.

От вчера образователното министерство и регионалната здравна инспекция в София имат достъп до системата за ранно предупреждение на метеоролозите.

Проф. Христомир Брънзов - зам.-директор на НИМХ: Когато този цветен код е над 150 микрограма на кубичен метър. Това е средноденонощна норма. Тогава вече се предприемат съответните мерки.

Здравните и образователните власти ще имат информация до три дни преди очакваното замърсяване на въздуха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу мръсния въздух в София, общината е готова на нови мерки
Протест срещу мръсния въздух в София, общината е готова на нови мерки
Проверяват завод Арсенал след откритите от ГДБОП незаконни оръжия
Проверяват завод "Арсенал" след откритите от ГДБОП незаконни оръжия