НОВИНИ

Столичният общински съвет гласува заем от 67 млн. евро за инсталация за отпадъци

След близо 4-часа дебати Столичният общински съвет реши да изтегли заем от 67 милиона евро за изграждане на новата инсталация за горене на отпадъци. Целият проект е на стойност 157 милиона, като останалите средства ще бъдат осигурени от оперативната програма "Околна среда". В Столичния съвет предложението беше подркепено от общинските съветници от ГЕРБ и част от групата на Реформаторския блок. По-рано днес обаче в парламента темата предизвика остри спорове.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова Светлозара Казасян
15:44, 17.05.2018 (обновена)
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Още преди началото на заседанието на общинския съвет, председателят на БСП-София Калоян Паргов пренесе спора за изграждането на инсталация за енергия от RDF отпадък и в Народното събрание . Той поиска третата фаза от завода за боклук да бъде изградена при останалите му компоненти в с. Яна, а не на площадка до ТЕЦ "София".

Калоян Паргов, БСП: По този начин съоръженията ще бъдат на едно място, има технологично решение, което ще оскъпи с малко проекта, но ще отпадне напрежението свързано с замърсяване на околната среда и ще спестим така наречените транспортни разходи, от които изтичат милиони.

Председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева отговори, че БСП се опитва да омаловажи постиженията на правителството в деня, в който европейските лидери заседават в София.

Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околна среда: Това е проект, който започна още 2010 година и през 2015-та бяха построени първите инсталации, които доказано носят ползи и на хората и на околната среда.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пое лична отговорност за проекта и го определи като "Уникален шанс" за София. В доклада си тя посочи , че след завършването на третата фаза -депонираните в столицата отпадъци ще се сведат до само до 10% , а фините прахови частици от ТЕЦ "София" дори ще намалеят с над 9%.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Съвременното, модерно, екологично решение, което е препоръчано от ЕК при одобряването на втора фаза, е именно изграждането на инсталация за производство на енергия от отпадък, това е елемент от кръговата икономика.

По думите на общинските съветници от БСП, "Топлофикация" е достатъчно затънала в дългове, за да изплаща и нов кредит към Европейската инвестиционна банка. Според тях българският енергиен холдинг трябва да опрости част от дълга на дружеството.

Калоян Паргов, БСП: Това ще даде възможност на "Топлофикация" за глътка въздух и възможност да си изпълнява задълженията към всички софиянци, което ще рече, че ще остават пари и за аварийни ремонти.

Кметът Фандъкова контрира, че инсталацията ще намали разходите на "Топлофикация" за природен газ с над 12 млн. евро на година и това ще стабилизира цените на парното.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят, който рани с нож младеж в столичен тролей, остава в ареста
Нападателят, който рани с нож младеж в столичен тролей, остава в ареста
Премиерите на Македония и Гърция се срещнаха в София
Премиерите на Македония и Гърция се срещнаха в София